NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Herbie W

bruine hengst, geboren 7 maart 1990
van Shiny Scot 1.13,7
(v. Speedy Scot u. Gilded Spring)
uit Tosca H 1.22,3
(v. Fernandel u. Irma van Carlos)
Fokker: R.W. Werners te Meppel

Volgende

Herbie

"Here comes Herbie"

Herbie W negen jaar aan de top

Door Hans Sinnige

Artikel uit het blad "Draf&rensport" van februari 2001
(onderaan deze pagina staat een In memoriam uit 2021; Click hier)

"Dit wordt wat mij betreft de belangrijkste koers uit zijn loopbaan. De eigenaren en ik willen heel graag stoppen met een overwinning", zegt Hubert Schoonboven over de koers van aanstaande zaterdag. We zochten de trainer thuis op om te praten over het afscheid van Herbie W, de draver die negen jaar lang als uithangbord fungeerde voor de stal. De hengst debuteerde als tweejarige, bleek meteen een enorm talent en handhaafde zich tot op de dag van vandaag aan de top. Inmiddels is hij elf jaar oud. "Maar versleten is hij nog lang niet. Kijk die benen eens, het zijn de benen van een paard dat nog niets heeft gedaan. Als we door zouden koersen zou hij ook dit jaar nog minimaal een halve ton kunnen verdienen. Maar dat doen we niet", zegt Hubert als bij Herbie W tijdens een rondleiding uit zijn box haalt. Eenmaal terug in de kantine gaan we er eens goed voor zitten. We blikken terug op ruim negen drafseizoenen vol mooie momenten.
Als leidraad voor het gesprek fungeert de lijst met verrichtingen die de NDR uit haar computer liet rollen. Vanaf 4 augustus 1992 tot en met 3 februari 2001 liep Herbie W inclusief zijn starts in het buitenland 171 keer. Hij won 52 keer en verdiende op de kop af 713.983 gld. "Een mooi rijtje", constateert Hubert Schoonhoven als hij er zijn blik over laat gaan. Vooral de constante reeks van prijzengelden achter de neergezette prestaties valt op. Herbie W was bijna altijd in het geld. We besluiten ter plekke dat we geen zin hebben in een droge opsomming van zijn belangrijkste overwinningen. Daar is voor een lezer geen doorkomen aan. Per seizoen stipt Hubert de belangrijkste momenten aan, zo spreken we af.

1991
"Toen Herbie kwam om te beleren viel me de mond meteen open. Een jaarling met atletisch vermogen, het talent straalde er vanaf. Zijn bouw sprak me meteen aan. Een korte romp en hele lange benen, net elastiekjes. Het beleren zelf was geen enkel probleem. Hij was toen al heel makkelijk in de omgang, hij had het meteen onder de knie. Wel was hij vanaf het begin wat pacerig. Dat is altijd zo gebleven."

1992
"De eerste keer uit in Hilversum werd hij geklopt door Hilde Buitenzorg. Hij snapte er niets van, liet de start lopen en werd daarna nog tweede. De keer erna in Groningen won hij wel, in 1.17,6 over 1700 meter.We wisten dat we een bijzonder paard in handen hadden en zochten de klassiekers op. In de Jonkerprijs ging het mis. Herbie had startnummer 8 en hij kwam terug op de juryauto, die precies voor hem reed bij de start. Hij sprong en ik heb hem gelijk ingehouden. Hij sloot het seizoen af met twee overwinningen, waaronder het Kampioenschap der Tweejarigen. Toen hij op rust ging gold hij al als een topper van de jaargang."

1993
"In de Sweepstakes was Herbie W favoriet. Terecht, want ik nam van start af de kop en ik heb nooit meer iemand gezien. In die tijd ging ik graag met hem van kop af, puur om risico's in het veld te vermijden. De volgende stap was de Derby Proef, ook dat leverde geen problemen op. Natuurlijk werd Herbie daarna bestempeld als de Derbyfavoriet. Zelf was ik er ook van overtuigd dat het niet mis kon. Wie moest mij op grond van de eerdere koersen nou kloppen? Toch ging het mis. Herbie had en heeft trouwens nog steeds de gewoonte om vlak voor het "start vrij" even te mesten. Ditmaal was hij wat laat en deed hij dat terwijl de andere paarden de plek achter de auto al innamen. Ineens dacht hij blijkbaar: o jé, ik ben te laat en begon hij te versnellen. Dat deed hij in de pace en hij ging steeds harder. Ik kon hem alleen maar uit de pace krijgen door hem te laten springen, met fatale gevolgen. Eenmaal gezet liep hij nog een monsterkoers. Hij kwam zelfs als koploper de laatste bocht uit, maar ik had toen wel al door dat het grootste vuur geblust was. Ik ben doodziek geweest van die Derby, mijn medewerkers trouwens ook. Er is bij ons op stal drie dagen lang geen woord gewisseld. Alleen de eigenaren van Herbie W gingen er goed mee om. Johan Heins, Jan Bralten en Roelof Werners zijn allemaal hobbyisten die de sport niet zien als een geldkwestie. Ze namen het heel laconiek op. Later in het jaar heeft Herbie W toch nog veel laten zien. Hij won ondermeer de Vaderpaarden en de Fokkers Trofee en verdiende alles bij elkaar dik anderhalve ton."

Herbie

Boven: Herbie W wint de Sweepstakes Hengsten afd. met grote
voorsprong voor Hayo Oldeson (rechts) en Hamlets Wishbone.

Herbie

Boven: Fokkers Trofee 1993 Hengsten: Herbie W triomfeert,
voor Hassan Prubo, Hamlets Wishbone (reling) en He's the Best (1).

Herbie

Boven: Na de winst in de Fokkers Trofee poseren Herbie en Hubert
voor de fotograaf.


1994
"Door zijn verdiensten als driejarige moest hij meteen aantreden in de topklasse, maar die stap heeft hij heel makkelijk gezet. Dat is eigenlijk nooit een probleem geweest. Als vierjarige zijn we met hem ook voor het eerst met enige regelmaat naar het buitenland gegaan. Daar rustte niet al teveel geluk op. In mei waren we op Waregem voor de interland tegen België. Dat was de koers waarin Herbie na afloop als eerste aankomende werd gediskwalificeerd omdat ik met hem buiten de baan was geweest. Ik kon er in de slotmeters niet uit en ging met mijn wiel over het gootje aan de binnenkant van de baan. Ik dacht: dat zien ze toch niet. Helaas, ze hadden daar toen al een rechtelijncamera en daarop kon je heel mooi zien wat ik had gedaan. Regels zijn regels, dus we gingen eruit. In juli liep Herbie op Gelsenkirchen in een internationaal toernooi voor pikeurs. De Amerikaan Ron Pierce reed hem toen, hij eindigde ongeplaatst in 1.14,7 over 2000 meter. Hij kreeg een lastige koers, maar eindigde hard. Ron vond het een fijn paard, zei hij. Aan het eind van het jaar zijn we nog in Monchengladbach geweest voor het Greyhound-Rennen. Daarin werden we onderuit gereden in de eerste bocht door een Deen of een Noor, dat weet ik niet meer precies. Die eindigde als tweede, maar hij werd na afloop alsnog uitgeschakeld. Herbie werd toen nog vierde, dat was heel knap."

1995
"Dat was een matig jaar, maar dat zie je vaak met paarden die net een hele goede periode hebben gehad. Die krijgen er altijd een minder jaar achteraan. Bij Herbie was dat niet anders. Toch won hij in Hilversum in 1.13,8 over de mijl (met Arnold Posthumus, omdat Hugo last van zijn rug had) en op Duindigt in 1.16,6 over 2000 meter. Waarom hij toen beide keren meer dan 15 tegen 1 stond? Ik zou het niet weten. Zelf speel ik nooit, dus dat soort dingen blijven me niet bij. In Wolvega liep hij ook een paar sterke koersen. Het was toen al zo dat Herbie daar beter liep dan op Duindigt. Dat lag ook een beetje aan de baan. Duindigt kan soms erg 'uitgetrapt' zijn, vooral in de bochten. Als de baan echter goed was, liep hij ook goed. Herbie heeft op Duindigt leren lopen, hij deed dat op karakter.

Herbie


1996
"Een goed seizoen in de schaduw van Guvo de Bloomerd. Dit was het jaar van Guvo, die was toen gewoon beter. Herbie werd vaak tweede achter hem. We gingen ook weer naar Waregem voor de interland. Opnieuw een desillusie, want dat leverde een derde plek op. Waregem was zijn baan niet, daar ligt een omgeploegd knollenveld waar je tot je kogels ingaat. Maar ja, je gaat toch steeds omdat je gevraagd wordt."

Action

Boven: In het Sprintkampioenschap van Duindigt in 1996 wist
Herbie W (links) na een felle strijd de onklopbaar geachte
Guvo de Bloomerd te kloppen.

Boven: Herbie W wint met Arnold Posthumus (omdat trainer
Hugo Schoonhoven last van zijn rug had) op Duindigt in 1996.


1997
"Herbie begon het jaar met twee kwalificaties. Hij is thuis nooit een werker geweest en als je tegen de top wil lopen moet je scherp zijn, vandaar deze oplossing. Hoe ik hem thuis train? Ik geef hem een tempowerkje over 3,5 kilometer waarbij hij de laatste kilometer voluit gaat. Dat heb ik nooit veranderd omdat ik hem daarmee altijd goed heb gekregen. Oudere paarden moet je niet plagen door bijvoorbeeld ineens over te stappen naar een intervalsysteem. Je moet ze in hun waarde laten. Herbie won ondermeer het Kampioenschap Nederlandse Paarden in 1.14,7 over 2100 meter. Verder won hij in Wolvega de Elitemijl, wat helaas een eenmalig initiatief was. Hij klopte toen hele goeie paarden. In Hilversum werd hij vierde in de serie van de Prijs der Giganten. Het was zijn laatste start in Hilversum, een baan waarop hij altijd goed liep. De baan was altijd gelijk en goed en dat paste Herbie. We zijn trouwens ook voor de eerste en enige keer naar Frankrijk geweest, naar Enghien. Herbie eindigde in het veld, startnummer 16 en een parcours in het vierde spoor vond hij niets. Ik vond er ook niets aan, want we werden er door de Fransen schandalig behandeld. Er was een probleem met mijn rijderskleuren en vlak voor de koers vonden ze het nodig om de identiteit van het paard te verifiëren. We moesten Herbie weer helemaal uitspannen en mochten daarna pas de baan in. Ik heb toen gezegd: ze zien mij in Frankrijk nooit weer en ik heb woord gehouden. In andere landen waar ik geweest ben, bijvoorbeeld ltalie, weten ze hoe het wel moet. Daar zijn we vorstelijk behandeld. Daar kunnen de Fransen nog iets van leren."

KNP

Boven: Herbie W (Hubert Schoonhoven) wint met overmacht het Kamp. Ned.
Paarden 1997. Op enige afstand wordt Fernandelnora tweede,
voor Gabido W (links).

Gold_Cup

Boven: Dravers Gold Cup 1997: Herbie W ( 2e van rechts met Hubert
Schoonhoven) zegeviert voor Haroun (rechts), Huggy Bear (3e van rechts)
en Fernandelnora 2e van links.


1998
"Het mooiste jaar uit mijn loopbaan. Herbie had een superseizoen en werd verkozen tot Paard van het jaar. Verder had ik toen Leen van Camstra op stal waarmee ook alles lukte en Stefan werd in dat jaar kampioen bij de leerlingen. We gingen van huldiging naar huldiging, zoiets maak je als trainer denk ik maar één keer in je leven mee. Herbie won het Kampioenschap Nederlandse Paarden en het Kampioenschap van Nederland. In die laatste koers leverde hij dat prachtige duel met Balissi, op wie hij vanuit de laatste bocht tien lengten goedmaakte. Dat was over 2600 meter, niet eens zijn favoriete afstand. Hij liep toen boven zijn kunnen. Hij deed zijn oren plat in de nek en vocht zich er naartoe. De mensen stonden op de banken. Dat was misschien wel zijn beste verrichting ooit. Of in dat jaar alles lukte? Nee, één ding niet en dat verbaasde me ook nauwelijks. Het ging weer eens mis in de interland in Waregem. Herbie sprong als eerste aankomende door het stek, hij viel door de zware baan gewoon spierlam in de slotmeters. Diezelfde dag sprongen Leo JT en Gabido W weg in andere de afdelingen. Dat was de laatste keer dat ik in Waregem ben geweest. Ik heb mezelf toen beloofd dat ik me daar nooit meer voor zou laten strikken. Vorig jaar hebben we de uitnodiging geweigerd."

Herbie

Boven: Herbie W met Hubert Schoonhoven tijdens het voorwerk
op Duindigt, 6-9-1998.

Herbie

Boven: Herbie (links) begint het jaar 1998 goed en wint de
Grote Paas-prijs op Duindigt voor Mondo Joe en Kailash (rechts).

Herbie

Boven: Kampioenschap van Nederland 1998:
Herbie W (links met Hubert Schoonhoven) verslaat
de Fransman Ballisi (Bas Crebas) in extremis.

Herbie

Boven: Door zijn vechtlust wist Herbie ook over langere afstanden goed
mee te komen. In 1998 vocht hij zich op Duindigt na een lange
inhaalrace voorbij de Fransman Balissi en werd
Kampioen van Nederland over 2.600 m.

Herbie

Boven: Huldiging van Herbie en gelegenheidspikeur Ruud Pools,
als winnaars van het Kampioenschap Nederlandse Paarden 1998.
Herbie springt bij de huldiging van blijdschap in de lucht.
Zijn fokker/eigenaar Roelof Werners heeft de ereprijzen
in ontvangst genomen.

Herbie

Boven: Vooral de sprint was zijn domein. Herbie wint in 1.13,5 het
Sprintkampioenschap van Wolvega in 1998 en klopt Nevele Cero O.

Herbie

Boven: Twee maanden later wint Herbie in 1.13,6 het
Sprintkampioenschap van Nederland in 1998,
met ruime voorsprong op Paul Trot.

1999
Het jaar waarin Herbie zijn record van 1.12,0 liep in de Bild-pokal op Gelsenkirchen. De eerste serie ging toen naar Hinde Buitenzorg, de tweede naar Kelsea Boko en de derde was voor Herbie. Een mooie dag voor de Nederlanders. Die serie die hij won was geweldig. Hij voelde onderweg al super aan en op het laatste eind vloog hij. Hij kwam van de laatste naar de eerste plaats. In de finale kregen we het 'Totenspur', dat was jammer. Het jaar was voor mijn stal slecht begonnen en verliep later ook niet zo best. In het voorjaar werden alle paarden ziek en aan het eind van het jaar kregen we daar het Rhino-virus overheen. Herbie is zo'n beetje de enige die geen Rhino heeft gehad, de rest kreeg het wel. In september ging Stefan stage lopen in Zweden, hij heeft Herbie toen meegenomen. Voor Stefan was dat leuk om wat koerservaring op te doen in het buitenland en Herbie kon zich internationaal meten. Dat is goed gelukt. Het begin was pechvol, want in zijn eerste koers in Gotenborg raakte hij ingesloten. Hij werd zo driftig dat hij zelfs een fout maakte, hij liep toen nog wel 1.14,5 over 2640 meter. Daarna won hij op een zware baan en in slecht weer op Solvalla in 1.12,4 en klopte hij onder andere Giant Touchdown. Mede daardoor ontving hij een uitnodiging in de Grosser Preis von Bild, waarin hij met Stefan vierde werd. Dat leverde 20.000 Mark op. Na nog drie starts in Zweden is hij weer teruggekomen, toen was het wat over met de vorm. Hij liep goede koersen, maar maakte het niet lekker af. Het was tijd om naar huis te gaan. Hij was blij dat hij weer terug was. De competitie in Zweden is zwaar. Er lopen daar misschien wel 1000 Herbie W's rond, en ook betere paarden.

Action

Boven: Herbie W (links met H. Schoonhoven) verslaat
Nevele Cero O (rechts met R. Pools) in de eindstrijd
van de Leo Schoonhoven-prijs, op 19-6-1999.

2000
"Voor het eerst werkte hij in de winter door. We voelden dat het einde van zijn carrière naderde en we wilden hem daarom aan de gang houden om te kijken wat er nog mogelijk zou zijn. We wilden hem perse niet als een vaatdoek uitwringen, hij verdient een mooi afscheid. Hij had desondanks nog een mooi jaar, zonder echte uitschieters. Herbie tobde lang met een voetblessure waarvan we niet precies wisten hoe hij die had gekregen. Een scheur, of ergens ingestapt. Het ging in elk geval etteren en ontsteken. Uiteindelijk kwam Cees de Leeuw met een goede tip. Hij regelde voor ons een hoefsmid die de wond min of meer heeft 'gehecht'. Zes weken later was hij weer in orde. Hij won nog op Duindigt en in Wolvega.

2001
"Ook nu heeft hij in de wintermaanden doorgekoerst, puur met het oog op een afscheid als koerspaard. Voor de winterse omstandigheden, die we de afgelopen tijd hebben gehad, is hij heel goed. Hij won de Willem H Geersen Prijs voor het eerst in zijn loopbaan, dat was een mooie toevoeging aan zijn erelijst. Die avond vroor de baan wat op en dat paste hem prima. De laatste keren was de baan wat zwaarder, maar weerde hij zich ook goed. Dat je van kop af wordt geklopt door Koko Dijkhoeve, die op je rug meetrekt, is geen schande. Afgelopen zaterdag liep hij opnieuw sterk. Aan zijn vorm twijfel ik daarom niet. Het enige dat nu telt is de koers van zaterdag. Die moeten we als het even kan winnen, dan is het afscheid perfect." Al eerder werd aangekondigd dat Herbie W na zijn laatste koers op de baan zal worden uitgespannen. Wordt dat een emotioneel moment voor zijn trainer? "Nee hoor, ik sta echt niet te janken als je dat bedoelt. Ik ben vrij nuchter. Er is een begin en er is een eind. Ik kijk nu vooral vooruit. Ik heb momenteel 40 paarden staan waarvan er slechts 10 koersen. De rest zijn jonge paarden, P-tjes en R-tjes. Ik hoop dat daar een opvolger tussen zit." Hubert Schoonhoven ziet Herbie W als een aanwinst voor de vaderlandse fokkerij. "Een mooie outcross. Herbie voert wat Frans bloed en vertegenwoordigt een lijn met veel harde koerspaarden. Hij is nu bezig aan zijn tiende seizoen en nog altijd is hij perfect gezond. Zijn broer Gabido is ook spijkerhard, die maakt dit jaar zijn laatste seizoen vol. Ik vind hardheid een vereiste om mee door te fokken. Verder is Herbie een heel fijn paard in de omgang. Ik kon hem altijd op twee pinken rijden. Zelf heb ik één fokmerrie, Birmana B. Die gaat uiteraard naar Herbie W. (niet drachtig geworden) En ze zal niet de enige zijn. Naar ik heb begrepen is er veel belangstelling voor hem. Hij zal zich ook als vaderpaard gaan onderscheiden, daarvan ben ik overtuigd. "

(einde artikel van Hans Sinnige)

Boven: W.H. Geersen-prijs 2001:
Herbie W (Hubert Schoohoven) is de finish als 1e gepasseerd,
direct gevolgd door Kim Wielinga (Ron Kuiper).


Naschrift:
Helaas werd de laatste koers van Herbie W geen overwinning. De hengst sprong bij de start en werd uitgeschakeld tot teleurstelling van de vele aanwezigen. Herbie was een populair paard en had veel fans. Ondanks de uitschakeling kreeg het paard een passend afscheid. Hugo Schoonhoven spande zijn paard voor de tribune uit en liep met hem een ereronde.

Herbie

Boven: Bij het afscheid van Herbie W nam eigenaar/fokker
Roelof Werners een cheque t.w.v. 10.000 gld in ontvangst.

Herbie

Boven: Herbie en zijn verzorgster op het stallenterrein van Wolvega.


Koerscarrière Herbie W:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

winsom

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2j.

3j.

4j.

5j.

6j.

7j.

8j.

9j.

10j.

11j.

5

9

11

24

23

19

23

19

26

5

3

6

4

5

5

7

11

6

4

1

1

2

2

4

6

6

5

1

7

2

0

9

2

5

5

3

4

3

3

1

1.17,5

1.17,4

1.16,2

1.13,8

1.13,9

1.13,8

1.13,5

1.12,0

1.13,2

1.15,7

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

22.000

147.500

37.250

58.147

60.310

106.500

111.087

82.513

54.716

9.350

totaal

 

164

52

36

26

1.12,0

Hfl.

713.983Gewonnen topkoersen
Kampioenschap der Tweejarigen
Sweepstakes
Fokkerstrofee
Kampioenschap Nederlandse Paarden 1997 en 1998
Kampioenschap van Nederland 1998


Herbie W als vaderpaard

De hengst heeft een 5-tal jaren ter dekking gestaan en bracht 53 producten waarvan er 37 zijn gestart. De beste waren:
Vincent W (NOK 367.200), Wanda W (€ 35.855), Vulcano ZR (€ 28.185), Winnetou W (€ 20.740), Uriah Heep (€ 17.551), Youri C (€ 13.320), Yokidoki WW (€ 12.680) en Vip de Boer (€ 10.803). Dus slechts 8 wonnen meer dan € 10.000; de rest won minder dan € 5.000. Langzaam doofde zijn kaars als vaderpaard uit. De concurrentie van vooral buitenlandse hengsten was te groot.


In Memoriam

Hieronder een In Memoriam, geschreven door Geert Koops
en gepubliceerd in Draf&Rensport nr. 2 van 2021.

Afgelopen week kregen we het bericht dat Herbie W is overleden.
De hengst die met Hubert 5choonhoven een geweldige carrière heeft gehad,
heeft lang kunnen genieten van zijn oude dag. Op 31-jarige leeftijd
blies hij zijn laatste adem uit in het Drentse Ruinerwold.

Herbie W is op 7 maart 1990 geboren in de Oosterboer, een buurtschap nabij Meppel. Hij is een zoon van Shiny Scott, de dekhengst die door Roelof Werners en Jaap Westenbrink uit Zweden is geïmporteerd. Westenbrink was nauw betrokken bij de opfok van Herbie W De hengst werd door Roelof Werners en mede-eigenaren John Heins en Jan Bralten in training gegeven bij Hubert Schoonhoven. Die kan het begin, toen hij Herbie W als jaarling op stal kreeg, nog goed herinneren. "Ik had van Tosca H ook Gabido W in training, dus ik was bekend met het soort. Herbie W toonde gelijk zijn aanleg. Echt een atleet die je niets hoefde te leren. Hij pakte alles heel gemakkelijk op. Dat liet hij ook op de baan gelijk zien, want ondanks zijn groenigheid won hij als tweejarige drie koersen."

De verwachtingen waren hoog gespannen voor het driejarigenseizoen. Hij debuteerde met winst in Wolvega en ging in grote vorm naar de Sweepstakes die hij overtuigend op zijn naam schreef. De Derby was het volgende grote doel, maar daarin ging het mis. Het beste paard, won die dag niet de Derby. "Herbie W had altijd de gewoonte om voor het sein "start vrij" nog even te mesten. Daarmee was hij deze keer te laat en toen de startauto in beweging kwam, moest hij die achterstand inlopen. Een grote fout was het gevolg. Hoewel hij de achterstand goedmaakte en eigenlijk een hele sterke koers liep, was het beste eraf in de slotfase."
Happening won met Hugo Langeweg sr. en Herbie W werd op karakter nog vijfde, maar het was een hele grote teleurstelling. Hij liep bovendien de Triple Crown mis, want hij won nog wel de Fokkers Trofee in Wolvega. Aan het einde van het seizoen stond de teller op zes overwinningen en ca. 75.000 euro prijzengeld. Als vierjarige kreeg hij het iets lastiger, maar daarna werd met succes de stap naar de top gezet. Het kampioenschap Nederlandse paarden werd tweemaal gewonnen, de Wolvega Elitemijl, enkele Sprintkampioenschappen en ook het Kampioenschap van Nederland voegde hij toe aan zijn fraaie palmares. "Stuk voor stuk mooie zeges. De Wolvega Elitemijl werd toen eenmalig verreden en dat we wonnen was een hele sterke prestatie, maar dat Kampioenschap van Nederland staat me nog helder bij. Een prachtig duel tussen Herbie W en die sterke Fransman van Bas Crebas, Ballisi. Dat was typisch zo'n koers waarin hij zijn vechtlust toonde."
Na eerdere buitenlandse starts zocht Herbie W in 1998 de Zweedse competitie op. Stefan Schoonhoven was werkzaam bij Per Lennartsson en maakte zodoende enkele starts met de hengst. Naast diverse klasseringen won de jonge Stefan een koers op Solvalla waarbij hij met Herbie W enkele goede Zweden klopte. "Voor Stefan was het een prachtige ervaring, maar dat Herbie W ook in die competitie kon winnen, zegt genoeg over zijn klasse."
Herbie W koerste op oudere leeftijd ook in de wintermaanden door en op 10 februari 2001 maakte hij zijn laatste start. Hij bleef na een startfout ongeplaatst in het Wintersprintkampioenschap en de publiekslieveling kreeg, nadat hij was uitgespannen op de baan, een ovationeel applaus. Herbie W maakte in totaal 164 starts waarvan hij 52 koersen won, 36 maal tweede werd en 26 keer derde. Hij liep zijn record van 1.12,0 in Duitsland en verdiende 323.991 euro.

Als dekhengst heeft hij de verwachtingen niet helemaal waar kunnen maken en de hengst kreeg bij zijn fokker een welverdiende oude dag. Na het overlijden van Roelof Werners in juli 2006 verbleef Herbie W nog op de boerderij, maar nadat mevrouw Werners kleiner ging wonen verhuisde de hengst in 2012 van zijn geboortegrond in Oosterboer naar de boerderij van zoon Jan Werners en zijn vrouw Carolien in Ruinerwold. "Herbie W heeft de laatste acht jaar bij ons op de boerderij doorgebracht. Een paard dat fijn in de omgang was en hier zijn oude dag kon vervolgen. 's Ochtends ging hij het land in en 's avonds wandelde hij rustig de stal weer in. Een keer konden we hem niet zien in het land. Toen lag hij languit tussen de herkauwende koeien. Ondanks dat hij hengst was, ging dat prima zo tussen de koeien. He eten ging later wat moeizamer, dus kreeg hij slobber. Als de koeien daar op aasden, dan beet hij nog wel van zich af. Dat stond hij niet toe.
Eind december lag hij voor het eerst in het land en toen had ik er geen goed gevoel bij. Hij kwam nog wel overeind en het leek allemaal goed te gaan. Vorige week ging het echter snel en kwam het overlijden toch nog onverwachts. Het is goed zo. Herbie W heeft een heel mooie carrière gehad en een prachtig leven. Hij heeft gelukkig niet hoeven lijden. Een prachtige tijd is hiermee afgesloten", zo liet Carolien Werners weten. Het overlijden deed Hubert Schoonhoven zeker wat. "Een paard dat veel voor mijn stal heeft betekend en waarmee ik heel veel plezier heb gehad. Hij heeft een respectabele leeftijd behaald. Dat typeert Herbie W wel, een taaie karaktervolle rakker."


(Foto's: met dank aan www.huybers.com)

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame