NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Jojo Buitenzorg

donkerbruine hengst, geboren 18 maart 1968
van Dean Worthy 1.17,8
(v. Worthy Boy u. Rose Dean)
uit Dodo S 1.27,2
(v. Scotch Fez u. Sally's Bertha)
Fokker: G. Snetselaar te Venlo

Volgende

Jojo

Jan en Jojo

(Er werden in die tijd nog nauwelijks kleurenfoto's genomen en daarom is bovenstaande zwart-wit foto is door de webmaster ingekleurd. Dat kun je zien aan het publiek op de achtergrond.)
Hieronder een artikel door Aad van Leeuwen, ter gelegenheid van het afscheid van Jojo, dat geen echt afscheid was, want hij kwam daarna nog een aantal keren in de baan.
Uit Paardesport in Ren en Draf nr. 26 1977:

De top van ons actief koersende draversbestand begint langzamerhand wel uiterst smal te worden: na Henri Buitenzorg, de zo tragisch om het leven gekomen Mistral Nora, de door een beenbreuk voor de sport verloren Jonker Volann verdwijnt nu ook Jojo Buitenzorg van de baan. Gelijk wij reeds meldden is de zoon van Dean Worthy en Dodo S verkocht aan de heer W. G. J. Nas en ter dekking gesteld op de Stoeterij Buitenzorg. Daarmee is aan zijn carrière op de baan een einde gekomen. Hij heeft dit jaar nog enkele malen gekoerst, maar zoals Jan van Dooyeweerd, die hem steeds onder zijn hoede heeft gehad en naar grote triomfen voerde, het zeide: "De fijne puntjes waren eraf" en de trainer en de eigenaar, de heer R. P. Schoonheim van Stal Rotterdam, waren het erover eens dat de hengst een geleidelijke afgang niet had verdiend. Wat al schitterende duels heeft hij uitgevochten met Henri Buitenzorg, met Jonker Volann, met Kees Verkerk, met Manza Buitenzorg. Met zijn winsom van in totaal f 441.718, waarmee hij achter Henri Buitenzorg tweede staat op de lijst van onze meest winnende dravers aller tijden, en zijn vorig jaar gelopen record van 1.16.3a is hij de onbetwiste lijstaanvoerder van zijn generatie geworden.

Jojo

Een nog jonge Jojo loopt een ereronde op Duindigt.
Jojo was een fraaie verschijning
en vormde met Jan een prachtig span.

Jojo

Boven: Jojo en Jan op weg naar de baan van Duindigt.

Jojo als 2-jarige
Dat hij dit zou worden: daar zag het in het begin van zijn loopbaan op de baan overigens niet naar uit. Hij debuteerde als 2-jarige op 20 juli 1970 en wist zich toen over 1400 meter in 39,1 a niet te plaatsen. Daarna liet hij zien dat er toch wel wat in hem stak: na een tweede plaats op Mereveld in 26.7a over 1200 meter volgden overwinningen op Duindigt in resp. 27.7a over 1500 meter en 29 rond over 1520 meter, en nog eens een derde plaats in 26.1 over 1520 meter. In de Jonker-prijs werd hij in 25.3a over 1400 meter tweede achter John Areta, die toen als de topper van zijn jaargang werd beschouwd en ook de Produkten-draverij op zijn naam bracht; Jojo Buitenzorg werd in die klassieker uitgeschakeld. Met een winsom van f 6.142 (tegen John Areta f 28.725), een record van 25.3a, uit negen starts 2x 1e, 2x 2e, 1x 3e, driemaal niet geplaatst en eenmaal uitgeschakeld diende hij zich bepaald nog niet aan als de toekomstige grote crack.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg (als 2-jarige) met Jan van Dooyeweerd
tijdens het defilé op Duindigt d.d. 29-8-1970.

Als 3-jarige
Ook zijn eerste optreden als 3-jarige wees daar nog niet op. Weliswaar won hij dat jaar, op 17 april 1971 op Duindigt, zijn eerste koers in een bescheiden 27.3a over 2000 meter, maar vier dagen later kwam hij niet verder dan 37.6 over 2020 meter, en in zijn volgende koers werd hij uitgeschakeld. Hij revancheerde zich op 14 juli met een zege in 24.9a over 2000 meter, maar een kandidaat voor de klassiekers zag men toch niet in hem. Hij startte niet in de Sweepstakes, en niet in de Derby-proef, en de prognoses voor de Derby, waarvoor Jonker Volann en John Areta favorieten waren, hielden met Jojo geen rekening, en in die door Janky Buitenzorg gewonnen Derby-J speelde hij inderdaad geen rol, hij werd ingehouden. Maar daarna ging hij laten zien welke grote talenten er in hem schuilden: na de Derby boekte hij vijf overwinningen achtereen, eerst te Alkmaar, vervolgens op Mereveld op de dag dat zijn latere tegenspeler in zo vele grote koersen, Henri Buitenzorg, Merevelds Mijlrecord won (in resp. 19.1 en 19.2 over 1609 meter), de Sprinters-prijs in 21.7a over 1610 meter vóór Janky Buitenzorg en John Areta, vervolgens na een zege begin september op Duindigt (in 25.2 over 2140 meter) een week later, op 12 september, weer op Mereveld het H. van Wickevoort Crommelin Memorial. Dat was de eerste van zijn reeks ontmoetingen met Henri Buitenzorg, die hem bij deze eerste confrontatie 65 meter moest geven. Henri begon die koers met een grote fout die hem nog eens zo'n twintig meter terugwierp, hij kwam sterk terug maar Jojo hield in de eindstrijd stand en boekte in 24 rond over 2200 meter zijn eerste grote triomf, Henri Buitenzorg werd tweede en daarachter finishten twee generatiegenoten van Jojo als derde en vierde: John Areta en Jonker Volann.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg (J. van Dooyeweerd) zegeviert onbedreigd
te Mereveld in de Sprinters-prijs der 3-jarigen in 1971.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg (links) neemt een ronde voor
het einde de leiding over van John Areta (3e) in het
van Wickevoort Crommelin Memoriaal 1971.

Jojo

Boven: Een ronde later: Jojo Buitenzorg (J. van Dooyeweerd) boekt
een sterke zege voor Henri Buitenzorg in het Van Wickevoort
Crommelin Memoriaal. Henri was 2 jaar ouder en had
65 meter moeten geven bij de start.

Jojo

Boven: Jojo wint als 3-jarige het Van Wickevoort.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg klopt in het onderdeel voor 3-jarigen van
de Holland-België match de Belgische Gina.

Daarna kwam, op 26 september op Duindigt, zijn eerste optreden in de Nederland-België matches: het werd een schitterende zege in 21.3a over 2000 meter, waarbij hij met een formidabele eindsprint de Bergische crack Gina met George Desoete klopte en John Areta en Janky Buitenzorg achter zich liet. (Jan van Dooyeweerd vertelde later over deze koers: " Aan één zege denk ik nog dikwijls met plezier terug. Dat was met Jojo Buitenzorg in 1971 op Duindigt in een ontmoeting met de Belgen. Mijn paard sprong aan de start en raakte kansloos, tenminste zo zag ik het. We lagen een straat achter het veld en ik wilde de hengst bij de uitgang van de baan inhouden, maar dat lukte helemaal niet. Jojo had het peloton in zijn vizier en wilde ernaar toe. "Ga je gang maar", dacht ik en toen begon hij me toch aan een inhaalrace. In de laatste bocht sloten we aan en met een voortreffelijk eindschot klopten we de Belgische favoriet. Het publiek stond op de banken, zoiets vergeet je nooit.")

Na op 17 oktober op Duindigt te zijn uitgeschakeld, besloot hij zijn seizoen als 3-jarige op 27 oktober met een imponerende zege in de Prijs der 3-jarige stayers, waarin hij in 23.5 over 2500 meter opnieuw Jonker Volann, Janky Buitenzorg en John Areta achter zich liet. Resultaat van zijn campagne als 3-jarige: uit 12 starts acht zeges, 1x ingehouden, 1x niet geplaatst, 2x uitgeschakeld, winsom f 27.375, record 21.3a - men kan zeggen: Jojo had nadrukkelijk zijn visitekaartje afgegeven.

Als 4-jarige
In 1972 bevestigde hij de grote verwachtingen die zijn optreden als 3-jarige had gewekt, al begon hij het seizoen 1972 toch niet onverdeeld gunstig: uit vijf starts van 12 april tot 7 juni twee zeges (waarbij hij zijn record op 22.2a over 2000 meter bracht), een tweede plaats, maar ook eenmaal door het stek gesprongen en eenmaal uitgeschakeld. Daarna kwamen de grote successen: uit twaalf starts elf overwinningen, waarvan tien achtereen, en een tweede plaats, zijn record teruggebracht tot 20.9 over 2300 meter. Bij zijn overwinningen verscheidene semi-klassiekers voor 4-jarigen: de Prijs der 4-jarigen op Duindigt, de Grote Prijs der 4-jarigen te Groningen, het Criterium der 4-jarigen op Duindigt, de Prijs der 4-jarige Stayers op Duindigt, waarbij hij o.m. Jello klopte aan wie hij 40 meter gaf, het Kampioenschap der 4-jarigen te Hilversum, vóór Joke, John Areta en Jonker Volann (die hem op Duindigt in de Prijs der Veelbelovenden op 23 april had geklopt). Daar tussendoor een triomf in de Grote Fokkers-prijs te Groningen tegen oudere paarden, waarbij Henri Buitenzorg, van wie hij 40 meter kreeg en die tweede werd in 19.9 over 2340 meter, terwijl Jojo zegevierde in zijn nieuwe recordtijd van 20.9 over 2300 meter. Opnieuw een zege, te Hilversum, in het H. van Wickevoort Crommelin Memorial vóór Keen Speed en Karin, aan wie hij 20 meter gaf. En opnieuw een zege in de Nederland-België-match op Duindigt, waarbij hij Jonker Volann en Joke achter zich liet. In de Revanche van de Grote Fokkers-prijs op Duindigt waren de 20 meter die hij aan Joke moest geven net iets te veel, de merrie zegevierde in 22.2, Jojo werd tweede in 21.7 over 2520 meter. Met een winsom dat jaar van f 68.750 bracht Jojo zijn totale winsom royaal boven de ton: f 102.087.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg (J. van Dooyeweerd) verslaat Josje W
in het Criterium der 4-jarigen 1972.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg klopt Jello op de streep in de
Prijs der 4-jarige Stayers 1972. Derde Jaromir Gregor.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg zegeviert voor Joke, John Areta
en Jonker Volann in het Kampioenschap der 4-jarigen 1972.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg zegeviert hier in de Grote Fokkers-prijs 1972
voor de één jaar oudere Henri Buitenzorg, Happy First (links) en
Henriëtte Signal (achterin).

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg en een gelauwerde Jan van Dooyeweerd bezig
aan de ereronde na hun mooie triomf in de Grote Fokkers-prijs 1972.

Jojo

Boven: Dit is Jojo ten voeten uit:
met orenkap en springteugel, want de felle draver
had wel eens teveel dadendrang. Een prachtige draver.

Als 5-jarige
Daarmee was Jojo Buitenzorg een van onze grote cracks geworden, en zijn campagne als 5-jarige bevestigde dat. Bij zijn acht overwinningen uit in totaal 13 starts waren triomfen in het Criterium der 5-jarigen, de Generaal G. J. A. A. Baron van Heemstra-prijs (waarbij hij Henri Buitenzorg, van wie hij hij 20 meter kreeg, klopte), het Selectiekampioenschap der 5-jarigen, maar bovenal het behalen van de "dubbel": het Kampioenschap Nederlandse Paarden en het Kampioenschap van Nederland, waarbij hij in beide grote koersen Henri Buitenzorg, met wie hij nu van gelijk-af ging, achter zich liet. In de door Ego Boy gewonnen Grote Prijs der Lage Landen liep hij een geweldige laatste rechte eind, hetgeen weliswaar niet verder reikte dan een toch eervolle zesde plaats, maar ook een verbetering van zijn record tot 19,3 bandenstart over 2100 meter betekende, de eerste van zijn niet meer te tellen aantal Elite-verrichtingen. In het Internationaal Kampioenschap der 5-jarigen, zijn eerste optreden in het buitenland, op de slechte baan van Sterrebeek moest hij door een fout aan de start zeker vijftig meter terreinverlies incasseren die hij ondanks een schitterende achtervolging niet helemaal kon goedmaken, zodat hij eervol tweede werd achter de Zweed Tim Cross. De enige teleurstelling die hij zijn vaste trainer en rijder Jan van Dooyeweerd dat jaar bezorgde: uitschakeling in het H. van Wickevoort Crommelin Memorial, zodat de poging de prestatie van Henri Buitenzorg, die eveneens als 3- en 4-jarige deze klassieker had gewonnen, te overtreffen mislukte. Met een winsom dat jaar van f 63.600 bracht Jojo zijn totale winsom op ƒ 165.687.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg en Jan van Dooyeweerd
op weg naar de baan.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg in actie op Duindigt.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg wint soeverein het Kampioenschap der 5-jarigen
in 1973, voor Joke, Jello en Jacob R.

Jojo

Op bovenstaande foto wint de crack Jojo Buitenzorg met Jan van Dooyeweerd het Kampioenschap van Nederland in 1973. Hij had al ruim een ronde lang de leiding en op het laatst kwam de Franse hengst Uriosis P nog sterk opzetten, fel aangespoord door Dirk Bolwijn. We hebben filmbeelden van deze koers. Het commentaar van Hans Eysvogel is van later datum. We herkennen veel paarden, met allemaal beroemde namen. De film bestaat uit 3 fragmenten van de koers. Eerst zien we Henri Buitenzorg, die de leiding heeft met Jojo (7) naast zich. Jojo neemt over. Dan een kort stuk in de voorlaatste bocht. Henri naast de niet zichtbare Jojo, met daarachter aan de reling Flamingo Six. Dan het laatste rechte einde waar Jojo ruim de leiding heeft voor Florissant. Links komt de grote Fransman Uriosis P opzetten. In het midden loopt Henri en links gaat Gunnar Dear Henri Buitenzorg voorbij, die een koers in het dodenspoor en een lekke band had gekregen. Uriosis P gaat sterk en Dirk Bolwijn spoort zijn hengst op een "Franse" manier aan. Hij komt een lengte tekort op Jojo die we op het laatst pas in beeld krijgen. Bovenstaande foto laat het verschil zien. Uitslag: 1e Jojo (1.20,4 - 2600 m), 2e Uriosis P, 3e Florissant, 4e Gunnar Dear en 5e Henri Buitenzorg.
Wilt u de filmbeelden bekijken?

Click op deze camera:

Jojo

Boven: Ereronde van Jojo en Jan na het Kampioenschap van
Nederland in 1973.

Als 6-jarige
In 1974 zou hij die net boven de twee-en-een-halve ton brengen: f 250.424. Met als meest markante wapenfeiten: overwinningen in de Grote Prijs der 6-jarigen, in de Gouden Zweep in 1.19 over 2525 meter op Duindint, waarbij hij Henri Buitenzorg weer eens klopte, in de Dravers Gold Cup te Groningen (1.20 over 2325 meter), in de Grote Prijs van de Stad Gelsenkirchen vóór Cerise II, Atogos G en Fideel, een derde plaats in het Elite-Rennen te Gelsenkirchen achter Equiléo en Vent de l'Histoire. In het Kampioenschap Nederlandse Paarden te Hilversum streed hij een schitterend duel met Henri Buitenzorg, dat hij met gering verschil verloor. In het Kampioenschap van Nederland verloor hij door de onhebbelijkheid, die hem nog weleens parten speelde, een moeilijke start of een fout onderweg, te veel terrein en hij kon slechts vijfde worden. Maar in de door Atogos G gewonnen Grote Prijs der Lage Landen werd hij uiterst eervol vierde in de fraaie km-tijd van 17.9 over 2100 meter. Zijn record was dat overigens niet, dat had hij eerder op Duindigt gebracht op 17.4 over 2140 meter in een koers waarin hij met miniem verschil werd geklopt door Jaspis du Bois aan wie hij 40 meter had moeten geven. In totaal liet hij dat jaar in Nederland elf verrichtingen van 1.20 of beter noteren. Daarbij waren ook zijn opmerkelijke 17.7 over 1600 meter achter Henri Buitenzorg (17.6) in de finale van de Matadoren-prijs te Hilversum. Winsom als 6-jarige: in Nederland ƒ 46.450, in Duitsland ƒ 38.287, totaal ƒ 84.737.

GPdLL

Boven: GP der Lage Landen 1974:
Atogos G (nr.2 uiterst rechts) wint zeer verrassend (langs de relingzijde)
voor Bums Stuart (nr.7), Baladeur II (links) en
Jojo Buitenzorg (2e van rechts).

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg (J. van Dooyeweerd) klopt hier zijn grote rivaal
Henri Buitenzorg (J. Wagenaar jr) in de Gouden Zweep van 1974.

Jojo

Boven: Beeld van dezelfde aankomst:
Jojo Buitenzorg (J. van Dooyeweerd) klopt zijn grote rivaal
Henri Buitenzorg (J. Wagenaar jr) in de Gouden Zweep van 1974.

Jojo

Boven: Jojo en Jan worden gehuldigd na het winnen van de
Gouden Zweep in 1974. Prins Bernhard kijkt toe, net als
Riet van Dooyweerd en haar kinderen.

Jojo

Prins Bernhard beloont Jojo na het winnen van de
Gouden Zweep in 1974.


Als 7-jarige
In 1975 voegde Jojo nog eens bijna een ton aan zijn winsom toe: in Nederland won hij ƒ 48.950, in Duitsland DM 46.000, omgerekend f 48.530, totaal in zijn campagne als 7-jarige ƒ 97.480, dat zijn gehele winsom op ƒ 347.904 bracht. Bij zijn opmerkelijkste verrichtingen van dat jaar: opnieuw het Kampioenschap van Nederland nu in 18.5a over 2600 meter, de Grote Johan Smit-prijs te Groningen, waar Jojo vaak met succes opereerde, de Grote Prijs van Nederland, eveneens te Groningen, waar hij het baan-record op 17.8 met bandenstart bracht, wederom de Grote Prijs van de Stad Gelsenkirchen, en een zege in een serie van de Münchener Pokal te München-Daglfing. Op Duindigt bracht hij in een sprintkoers over 1600 meter zijn record op 16.8a.

Jojo

Boven: Kampioenschap van Nederland 1975:
Jojo Buitenzorg (links) en Henri Buitenzorg in een lang en prachtig duel.
Niet zeker is wie er heeft gewonnen.
(bovenaan de finishfoto)

Jojo

Boven: Foto vanaf een andere plek:
In dit Kampioenschap van Nederland 1975 ligt Henri vlak vóór
de finish nog voorop en Jan Wagenaar blijft rustig zitten achter Henri
Buitenzorg. Jan van Dooyeweerd ruikt zijn kans en spoort Jojo
tot het uiterste aan. Wie gaat dit winnen?

Jojo

Boven: Jojo klopt Henri Buitenzorg na een felle strijd met een
neuslengte in het Kampioenschap van Nederland 1975.

Jojo

Boven: Beide pikeurs dachten na de finish dat de andere gewonnen had
en ze feliciteerden elkaar. Een veel gepubliceerde foto.

Jojo

Jojo bleek te hebben gewonnen en werd dus de Kampioen van
Nederland van 1975. Bij de huldiging droeg Jan de krans,
want die wou Jojo niet om zijn nek hebben.
Echtgenote Riet wijst haar zoon aan welke kant
van het paard hij moet staan.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg behaalt een eclatante zege in de Grote
Joh. Smit-prijs 1975 voor Victorious II en Abner M (bles).


Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg en Jan van Dooyeweerd gehuldigd
voor hun glansrijke zege in de Grote Prijs van Nederland 1975.


Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg en Jan van Dooyeweerd bezig aan de ereronde
na hun overwinning in de de Grote Prijs van Nederland 1975.
Zoon Bert is de bijrijder op de sulky.


Als 8-jarige
Na zijn campagne als 7-jarige ging Jojo niet als voorheen gebruikelijk op rust, maar koerste hij ook in het winterseizoen. Als 8-jarige kwam hij (heat-draverijen meegerekend) liefst 32 maal aan de start, waarbij hij negenmaal zegevierde en twaalfmaal tweede werd. Hij trof nu in de een jaar jongere Kees Verkerk een geducht tegenstander die hij in Het Zilveren Renpaard nog achter zich kon houden, maar die hij in de Dravers Gold Cup op Duindigt voor moest laten gaan, waarna Jojo later in het jaar bij de België-Nederland-match te Oostende toch weer Kees Verkerk klopte. Voordien had hij Kees Verkerk op de Dag van het Paard in de Generaal G. J. A. A. Baron van Heemstra-beker na een prachtig duel toch een neusje voordeel moeten gunnen, en ook in het Kampioenschap van Nederland, waarin Jojo 18.3 over 2600 meter liep, was de crack van Stal Westland hem net iets te sterk. De Mijl van Groningen en de Grote Johan Smit-prijs brachten hem echter wederom triomfen, met opnieuw een verbetering van het Groningse baanrecord (16.8a over 1700 meter). Zijn eigen record bracht Jojo in de Prijs der Giganten ondanks een laatste plaats in de serie op 16.3a. Zijn meest opmerkelijke verrichting was het vorige jaar echter zijn vierde plaats in de Grote Prijs der Lage Landen, waarin hij zoals Jan van Dooyeweerd het later zei, de koers van zijn leven liep, prachtig van start ging, lang het uiterst sterke veld aanvoerde en pas op het laatste rechte eind het hoofd moest buigen voor het Franse geweld en de Amerikaan Royal Port. Zijn 17.9 over 2600 meter met bandenstart is ongetwijfeld een der beste verrichtingen die men ooit van een Nederlandse draver in onze grootste internationale draverij te zien kreeg. In totaal liep Jojo Buitenzorg in zijn campagne als 8-jarige in Nederland het respectabele bedrag van ƒ 80.500 bijeen, waarbij dan nog f 10.614 buitenlands prijzengeld kwamen (o.a. door een derde plaats in de Prijs de Snelsten), wat zijn totale winsom per eind vorig jaar op ƒ 439.018 bracht. Daaraan heeft hij dit jaar nog f 2.700 toegevoegd, zodat hij bij zijn afscheid van de baan kan bogen op het geweldige totaal van ƒ 441.718.

Jojo

Boven: Jojo Buitenzorg (rechts) en Kees Verkerk
in felle strijd om het Zilveren Renpaard 1976.
Hier ligt Kees iets voor op Jojo.

Jojo

Boven: Op de streep wint Jojo en bindt hij Kees Verkerk
aan zijn zegekar in het Zilveren Renpaard 1976.

Manza

Boven: GP van Nederland 1976 1e heat:
Maestro Cavaljos (nr.8, links met Giel vd Togt) zal gaan winnen,
voor Jojo Buitenzorg (nr.9). Lido Buitenzorg (nr.2) wordt 5e.
De 4-jarige Speedy Volita had 50 meter verloren bij de start,
maar werd toch nog 3e. In de 2e heat maakte ze geen fout en
toen won ze met een straatlengte. Jojo werd opnieuw 2e
en dus ook 2e in de einduitslag.

Een paar apart: Jojo en Jan.

Laatste koersjaren
Jongere cracks als Kees Verkerk, Manza Buitenzorg, Speedy Volita, om er enkele te noemen, maakten zijn taak steeds zwaarder. Liever dan een crack, die zo vele van onze grote koersen op zijn naam schreef, regelmatig te zien eindigen achter jongere tegenstanders, heeft zijn eigenaar er de voorkeur aan gegeven hem nu (halverwege 1977, 9 jaar oud) terug te trekken. Een besluit dat men respecteren moet. Maar niet zonder Jojo Buitenzorg nog eenmaal voor het voetlicht te halen en hem de hulde te brengen die voor zijn geweldige prestaties dubbel en dwars verdiend is. Hij was een der besten - met recht een geweldenaar. Moge hij nu in de fokkerij met succes werkzaam zijn, ten bate van onze drafsport !

(tot zover het artikel van Aad van Leeuwen)

Naschrift:
In het voorjaar van 1977 liep Jojo 5 koersen, met een tweede plaats en 3 vierde plaatsen als resultaat. Daarna kwam zijn officiële afscheid met bovenstaand artikel tot gevolg.
Na te zijn verkocht aan stoeterij Buitenzorg en daar te hebben gedekt, kwam Jojo in 1977 tot verbazing van velen in oktober toch weer in de baan. Hij liep in dat laatste kwartaal van 1977 nog 10 koersen, won tweemaal (gehonoreerd met 3.500 en 10.000 gulden), 5 tweede plaatsen (waarvan twee elk gehonoreerd met 5.000 gulden), een vijfde en een zesde plaats. Slechts éénmaal kwam hij in die periode zonder geld terug naar Bemmel. Jaarverdienste: ruim 35.000 gulden!
De hengst liep ook, zonder succes, nog een drietal koersen in 1978, waarna zijn carrière definitief werd afgesloten met een winsom van bijna 475.000 gld.

Overzicht koerscarrière van Jojo Buitenzorg:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

 

winsom

1970

1971

1972

1973

1974

1975

1976

1977

1978

2j.

3j.

4j.

5j.

6j.

7j.

8j.

9j.

10j.

9

12

17

13

22

26

36

15

3

2

8

13

8

7

6

9

2

0

2

0

2

2

5

7

13

6

0

1

0

0

0

3

2

2

0

0

1.25,3

1.21,3

1.20,9

1.19,3

1.17,4

1.16,8

1.16,3

1.18,3

1.20,8

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

6.142

27.375

68.570

63.600

84.737

97.480

91.114

35.150

600

totaal

 

153

55

39

8

1.16,3

Hfl.

474.768


Gewonnen topkoersen
- H. van Wickevoort Crommelin Memorial 1971 (3 jr) en 1972
- Nederland-België 1971 (3 jr) en 1972 (4 jr.)
- Grote Fokkers Prijs 1972 (4 jr.)
- Kampioenschap Nederlandse Paarden 1973 (5 jr.)
- het Kampioenschap van Nederland 1973 en 1975
- Gouden Zweep 1974 (6 jr.)
- Dravers Gold Cup 1974
- Grote Prijs van de Stad Gelsenkirchen 1974 en 1975
- Grote Prijs van Nederland 1975
- België-Nederland 1976
- De Mijl van Groningen 1976


Video van de Gouden Zweep 1974:
Helaas geen gesproken commentaar bij deze koers. We zien na de start Kaper W met Giel van der Togt aan kop lopen, eerst gevolgd door Jaspis du Bois, Jojo Buitenzorg, Henri Buitenzorg, Kapitein Scotch. Op het laatste rechte stuk gaat Jojo aan koploper Kaper W voorbij en Henri opent de aanval. Jojo wint met een lengte van Henri en het gezicht van Jan Wagenaar spreekt boekdelen. Jan van Dooyeweerd wordt bij de huldiging gefeliciteerd door zijn vrouw Riet en door Prins Bernhard.

Uitslag 1974:
1e. Jojo Buitenzorg (Jan van Dooyeweerd) in 1.19,0 over 2525 m
2e. Henri Buitenzorg (Jan Wagenaar) in 1.19,0 over 2525 m
3e. Kapitein Scotch (Leo Schoonhoven) in 1.20,4 over 2500 m
4e. Kaper W (Giel van der Togt) in 1.20,5 over 2500 m
5e. Ideal Dear (Siem Hartman) in 1.20,6 over 2500 m

De Gouden Zweep van 1974:


 


Jojo

Jojo toont zich tijdens de hengstenkeuring.
Kenmerkend is zijn dunne vlasstaartje en
zijn expressieve, adelijke hoofd.

Als vaderpaard
Jojo was zelf heel goed gefokt. Zijn vader dekte slechts twee jaar in Nederland, maar fokte geweldig goed. Zijn père-de-mère is de Prix d'Amérique-winnaar Scotch Fez en zijn grootmoeder is een zus van de crack Mac Kinley.
Toch is Jojo min of meer geflopt als dekhengst. Zijn kinderen waren lastig. Hij bracht 119 producten, waarvan er slechts 46 aan de start kwamen. Zijn beste producten zijn:
Vryo Buitenzorg (f 112.300)
Video Buitenzorg (f 109.800, Viereneenhalve Kilometerwinnaar)
Ypco Oostland (f 103.100)

TV-reportage
Sinds 10 oktober 2015 is via deze website een TV-reportage van Hans Eysvogel te zien over Jojo Buitenzorg, waarin hij het prachtige exterieur van de hengst bespreekt. Click hier(Foto's: met dank aan Jacques van Bellen en www.huybers.com)

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame