NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Passing Renka

bruine hengst, geboren 14 maart 1998
van Tagliabue 1.10,6
(v. Super Bowl u. Double Coverage)
uit Too Fast 1.15,8
(v. Baltic Speed u. Fast Catch)
Fokker: J. Knipscheer te Biddinghuizen

Volgende

Passing


Passing Renka is gefokt door en in eigendom van Jan Knipscheer. De stalnaam Renka is de samenvoeging van de eerste letters van de voornamen van zoon René en dochter Karin. René is inmiddels zelf ook al succesvol fokker/eigenaar. De hengst was steeds in training bij Jeroen Engwerda. Trainer en eigenaar hebben hun crack met beleid ingezet, waardoor hij in een jarenlange carrière een hoge winsom heeft kunnen opbouwen. De hengst werd vooral een ambassadeur voor de Nederlandse fokkerij op het Hippodrome de Vincennes in Parijs.

Als tweejarige
Als tweejarige debuteerde Passing Renka met een tweede plaats in de Productenselectiekoers en hij werd twee weken later vijfde in de Productendraverij in 1.16,9. In zijn derde koers van dat jaar werd hij uitgeschakeld, waarmee het seizoen werd afgesloten.

Als driejarige
Zijn eerste overwinning behaalde hij als driejarige in de Sweepstakes Trial in 1.16,9 over 2300 m. Hij werd vierde in de Sweepstakes en derde in de Fokkers Trofee. Hij moest in de Derby zijn meerdere erkennen in Paul W Boko en verspeelde jammerlijk de bijna zekere tweede plek door een fout.
In de maand december liep Passing tweemaal in Zweden, met een goed betaalde (Euro 5.500) vierde plaats in de E3-revanschen-Öppen klass (Gr. II Int, Färjestad, Zweden) als beste resultaat.

Passing

Boven: Passing Renka (J. Engwerda) wint hier de Derby Trial in 2001,
voor Pin Up en Power Victory.


Passing

Boven: Passing Renka wint de Sweepstakes Trial in Groningen.


Als vierjarige
In 2002 behaalde Passing Renka in Nederland 3 overwinningen en twee tweede plaatsen uit 5 starts. Bij die overwinningen zaten de kwart- en de halve finale van de Derby der Vierjarigen. Hij beëindigde zijn korte seizoen in Nederland met een mooie tweede plaats in de Finale van de Derby der Vierjarigen, vlak achter Paul W Boko. Daarna liep hij nog twee koersen in het buitenland, met als resultaat een vijfde plaats in september in 1.14,7 over 2.100 m in Frankrijk in de serie van de Grand Prix de l’UET, waarna hij naar Italië werd verscheept, waar hij in december een mooie, met ruim 12.000 Euro gehonoreerde tweede plaats behaalde in de Gran Premio D’Inverno in Milaan.

Passing

Boven: Passing Renka (J. Engwerda) zegeviert in Duindigt's
P-Stakes 2002 voor Pacific Valley en Panky Neyenrode.


Passing

Boven: Passing Renka (rechts met Jeroen Engwerda) gaat de kwartfinale II
van de Stakes voor 4-jarigen winnen, voor Pantani (nr.2 met C. Roodenrijs),
die hier nog de leiding heeft.

Passing

Boven: Passing Renka komt in het Kampioenschap der 4-jarigen 2002
een neusje te kort om Paul W Boko te verslaan.


Als vijfjarige
Zijn verdere verblijf in Italië leverde uit drie starts een overwinning en 2.231 Euro op. Na twee teleurstellende prestaties kwam hij eind februari terug naar Nederland, waar hij enige tijd rust kreeg. Op 4 oktober liep hij zijn enige koers in Nederland en die werd gewonnen in Wolvega: de Giganten Trial. Daarna ging Passing driemaal naar Frankrijk, wat een tweede en een eerste plaats opleverde.

Passing

Boven: Passing Renka verslaat Raggsocke (Swe) in de Giganten Trial 2003.
Manus Buitenzorg wordt 3e.


Als zesjarige
Als zesjarige brak hij in 2004 echt internationaal door. Hij begon op vastenavond met een mooie tweede plaats in de Grand Prix d'Hiver van Kuurne, waarin hij het koersrecord verbeterde. Later in het jaar behaalde hij drie goed betaalde overwinningen in Parijs: een op Enghien en twee op Vincennes, in Tiercé-koersen. Daartussen was hij ook nog derde. In deze vier Franse starts verdubbelde hij zijn winsom naar 180.000 Euro. In eigen land was er een zege in de Martini Stayersprijs en de Grote Kerstprijs en een derde plek in de Gouden Zweep.

Passing

Boven: Passing Renka (nr.5) wint hier een Tiercé-koers op Vincennes
in 2004 voor de Zweed Wellington Zoot.

Passing

Boven: Na een andere zege van Passing Renka op Vincennes zwaait
Mariska Huel via TV-zender Equidia naar de thuisblijvers in Nederland.

Passing

Boven: Na de overwinning terug op het stallenterrein van Vincennes
met René Knipscheer.

Als zevenjarige
In het jaar 2005 begon Passing Renka goed. In de maand januari werd hij eerst een keer uitgeschakeld en behaalde daarna een knappe overwinning in Zuid-Frankrijk op de baan van Cagnes-sur-Mer. Zijn beste prestatie was een tweede plaats, achter niemand minder dan Kool Du Caux in de Prix Jean-René Gougeon, vlak na de Prix d'Amérique, op een bomvol Vincennes, in zijn recordtijd van 1.12,5. Deze zege en de tweede plaats leverden elk 20.000 Euro op. Daarna liep hij, wegens een blessure en dekdiensten, pas in december weer een kwalificatiekoers.

Als achtjarige
Als achtjarige begon hij het jaar 2006 met een overwinning in de Willem H. Geersen-prijs te Wolvega. Vervolgens won hij een koers in Frankrijk en werd er 3 keer knap tweede op Vincennes, alvorens eind mei op het 100-jarige Duindigt de hoofdkoers van de Jubileummeeting te winnen, met als ereprijs een Mitsubisji-terreinwagen. Met evenveel gemak won hij drie weken later de Gouden Zweep in een nieuw koersrecord van 1.15,4 over 2650 m. Drafsportminnend Nederland had kennis gemaakt met zijn nieuwe (inter)nationale crack.

In de zomer was hij in Frankrijk even minder op dreef. Passing werd tot dan toe altijd rechtuit getraind op de lange strip van Jeroen Engwerda's entrainement. Toen daar enige tijd geen gebruik van kon worden gemaakt, verhuisde de hengst tijdelijk naar het entrainement van Carolien Aalbers en daar kreeg hij zijn training op het strand van Callantsoog, compleet met voetbaden in zee. Dat deed hem blijkbaar heel goed, want er volgde een uitstekende campagne.

Na een iets teleurstellende vierde plaats in het Kampioenschap van Nederland volgde half oktober een prachtige derde plek in de Prijs der Giganten achter de Europese toppers L'Amiral Mauzun en Norginio. Daarna won hij begin november op Vincennes een Europese koers in 1.11,9 over 2100 m, een Nederlands record over de middenafstand. De eerste prijs in deze koers bedroeg 35.000 Euro! Waarschijnlijk was dit zijn allerbeste prestatie als koerspaard.
2006 is een topjaar geweest met een jaarwinsom van bijna 135.000 Euro.


Passing

Boven: Passing Renka (J. Engwerda) wint met overmacht
de W.H. Geersen-prijs 2006.


Passing

Boven: Passing Renka en Dominik Locqueneux winnen hier de
Grote Jubileum-prijs 100 jaar Duindigt in 2006,
voor Piloot Darby, Atlantis SL en Com Karat
en vele andere toppaarden.


Passing

Boven: Beeld van de andere kant bij de zege in de
Grote Jubileum-prijs 100 jaar Duindigt in 2006.


Passing

Boven: Ereronde van Passing Renka en pikeur Dominik Locqueneux
na hun overwinning in de Jubileumprijs 100 jaar Duindigt in 2006.

Passing

Boven: Passing Renka gaat na de huldiging en de ereronde terug naar
de stal, begeleid door mede-eigenaar René Knipscheer (op de sulky)
en verzorgster Mariska Huel.


Passing

Boven: Passing Renka met Jeroen Engwerda op weg naar het defilé.


Passing

Boven: Passing Renka heeft hier met Dominik Locqueneux al de kop
in de Gouden Zweep van 2006, voor Simmie Rider (uitg.)
dan Titus Renka (2e, aan de reling) en Starfighter LM (5e).


Passing

Boven: Gouden Zweep 2006 Passing Renka (Dominik Locqueneux)
behaalt een overtuigende zege. Op de achtergrond loopt
Speedking Beemd (4e).


Passing

Boven: Passing Renka wint ingehouden ("hands down")
de Gouden Zweep 2006.


Passing

Boven: Gouden Zweep 2006 Passing Renka met Dominik Locqueneux,
trainer Jeroen Engewerda en verzorgster Mariska Huel
tijdens de huldiging.


Passing

Boven: Passing Renka met de krans van de Gouden Zweep 2006.
Achter zijn oor verscholen is nog net het rode-zwarte
wollen bolletje zichtbaar, met daaronder de rode vlecht.


(leuke kanttekening uit Draf&Rensport nr. 23 van 2006:)
'Nooit zonder zijn wollen bolletje'
Een uur na zijn zege in de Gouden Zweep, neemt Passing Renka het er in de paddock van Duindigt even goed van. Groom Mariska van den Berg doet gauw de fraaie sierdeken af en even later rolt Passing Renka met vier benen in de lucht door het zand. Hij is redelijk vies als hij even later weer rechtop staat. Dit stoffige dier doet in niets herinneren aan de grote vedette die even eerder met krans om zijn nek het Wilhelmus stond te beluisteren. De voormalige tovenaarsleerlinge van Tjitse Smeding slaat wat zand van het lijf van de hengst en legt de fraaie deken met de gouden letters terug over zijn bruine rug. Ze wandelt met hem aan de lijn en laat hem lekker rondkijken en snuffelen. Alsof ze de hond aan het uitlaten is. Het paard staat er ontspannen bij en blijkt verrassend snel hersteld van de geweldige inspanning die even eerder is geleverd. "Het is een merkwaardig dier", weet Mariska. "Een paard met vaste rituelen. Zoals hij na een koers altijd een plekje zoekt om even lekker te rollen. Zo doet hij vlak voor een koers altijd eerst even een tukkie in zijn box. Dan staat hij een kwartier lang roerloos met zijn hoofd naar beneden even lekker te dutten. Dan moetje hem niet storen. Ik weet precies wat er gaat gebeuren. Zelfs als hij moet plassen. Dat doet hij op vaste tijdstippen, waarvan tegenwoordig meestal de laatste in de dopingbox. De dag na de koers heeft hij een vreetkick. Hij neemt dan een dubbele portie en heeft hij altijd een dagje vrij. We zetten hem als het even kan in het land. Daar gaat hij dan heel druk spelen met zo'n rode verkeers-pion. Daar heeft aannemer Knipscheer er zat van", aldus Mariska, die zelf ook het nodige aan inbreng heeft. Ze blijkt een beetje bijgelovig te zijn. Zoals die rood-zwarte bol met de touwtjes die ze bij Passing altijd in zijn manen vlecht wanneer hij moet lopen. "Dat ding brengt geluk. Hij heeft hem altijd in." Mariska houdt de slogan 'never change a winning team' in ere. Dat is ook de reden dat Passing zijn kunsten nog steeds vertoont voor een enigszins verouderde sulky. "Die nieuwe komt er niet achter. Deze kar is onderdeel van het succes", bezweert ze. Passing wandelt onverstoorbaar verder. Pikeur Dominik Locqueneux heeft zich inmiddels bij zijn favoriete paard gemeld. De Vlaming - die in januari met Gigant Neo de Prix d'Amérique won - heeft al heel wat goede paarden mogen rijden, maar koestert een meer dan normale zwak voor de dappere hengst.
(einde citaat)


Passing

Boven: Later in het jaar behaalde Passing Renka het grootste succes
uit zijn carrière: Op 6 november won hij op Vincennes de Prix d'Arcachon,
een Quinté-koers met een eerste prijs van 35.000 Euro.


Passing

Boven: Dit bericht stond de volgende dag op de voorpagina van
het Franse vakblad "Paris Turf". Vertaling van de kop:
"Passing Renka verhoogt zijn kwaliteitsniveau".


Als 9-jarige
In 2007 heeft Passing Renka wegens een blessure niet gekoerst. Eind december liep hij een kwalificatiekoers in 1.16,9.

Als 10-jarige (in 2008)
In maart begon Passing Renka weer aan een serie koersen. Na drie tweede plaatsen won hij de Friese Stayerskoers in 1.17,1 over 3.100 m en werd enkele weken later tweede achter de toen ongenaakbare Virgill Boko in het Kampioenschap der Ned. Paarden. In de Grote Prijs der Lage Landen was 50 m geven aan Antzinthepantz teveel gevraagd, met een zesde plaats als resultaat. Vervolgens was Passing tweemaal ongeplaatst in Frankrijk en op Duindigt, waarna hij op Vincennes een zesde plaats behaalde en hierbij zijn record van 1.11,9 evenaarde. Na een derde plaats in een stayerskoers en een vijfde plaats in het Algemeen Kampioenschap van Nederland besloten eigenaar en trainer om een punt achter de carrière van Passing Renka te zetten. Het was mooi geweest.

Door de jaarwinsom van ruim 9.000 Euro kwam Passing Renka op een totale winsom van 364.564 Euro uit en hij passeerde daarmee op de valreep Kees Verkerk in de lijst van meest winnende Nederlands gefokte koerspaarden. Hij staat in deze lijst op een mooie vijfde plaats achter Yellowa, Action Skoatter, Virgill Boko en Vriend. In de lijst met de snelste Nederlandse records staat Passing (in 2008) met zijn 1.11,9 over 2.100 m als vierde, achter Yucca Boko, Guvo de Bloomerd en Milo Windspiel, die hun records over 1.609 m vestigden.

Afscheid
Tijdens de meeting van de Fokkers Trofee, begin oktober 2008, werd op drafcentrum Wolvega voor veel publiek afscheid genomen van de trouwe hengst, waarbij zijn beide voor-ijzers werden verwijderd. Eén ervan is sindsdien te bewonderen in het NDR-Museum op Duindigt.


Passing

Boven: Passing Renka (J. Engwerda) behaalt een mooie overwinning
voor Videx SR in de Friese Stayers Trofee 2008.
Het bleek zijn laatste overwinning te zijn.


Passing

Boven: Tijdens de afscheidsceremonie op 4 oktober 2008
werden de voor-ijzers van Passing Renka losgehaald
en geschonken aan het NDR-Museum en aan Mariska
van de Berg-Huel, die de hengst hier vasthoudt.
Zij was zijn vaste "groom" en vergezelde hem bij
al zijn koersen door heel Europa.

Hieronder kunt u (via YouTube) baan-opnames zien van
het afscheid van Passing Renka in Wolvega.Koerscarrière Passing Renka:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

 

winsom

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2j.

3j.

4j.

5j.

6j.

7j.

8j.

9j.

10j.

3

12

8

7

12

3

15

0

11

0

2

3

3

5

1

5

0

1

1

2

3

1

2

1

3

0

4

0

3

0

0

3

0

1

0

1

1.16,9

1.15,9

1.14,7

1.15,2

1.13,9

1.12,5

1.11,9

nvt

1.11,9

Euro

Euro

Euro

Euro

Euro

Euro

Euro

Euro

Euro

1.660

49.750

37.325

23.300

94.635

40.000

134.800

0

9.185

totaal

 

77

20

17

8

1.11,9

Euro

364.564


Aantal gewonnen koersen:
20, waarvan 12x in Nederland, 7 x in Frankrijk en 1 x in Italië
(in Frankrijk: overwinningen te Le Croisé-Laroche, Enghien, Cagnes sur Mer, Cordemais en driemaal op Vincennes)

Gewonnen topkoersen:
Grote Jubileumprijs Duindigt 2006
Gouden Zweep 2006
Prix d'Arcachon, Vincennes 2006

Video-beelden met Passing Renka:
Van de Gouden Zweep 2006 :


Afstamming
Vader Tagliabue is een Amerikaanse hengst, die de o.a. Hambletonian heeft gewonnen. Hij is voornaam gefokt als zoon van Super Bowl en de topmerrie Double Coverage.
Moeder Too Fast was een snelle merrie met een record van 1.15,8. Ook zij is heel goed gefokt: v. Baltic Speed u. Fast Catch v. Bonefish u. Exciting. Laatstgenoemde is moeder van de crack Nearly Perfect, 1.10,9, $ 630.327.

Too Fast bracht naast Passing Renka ook nog Speeding Renka (3e in de Derby) Very Fast Renka (2e in de Derby), Dream of Renka en Ellen C Renka. Haar producten hebben voldoende punten behaald voor de titel Elitemerrie.

Passing

Moeder Too Fast krabt zich achter de oren
en haar veulen Passing Renka kijkt toe.


Passing Renka als dekhengst
Vanaf 2005 is Passing Renka als dekhengst ingezet. Hij kende een vliegende start. Uit zijn eerste kleine jaargangen komen:
- Winny Renka, 1.15,1 - € 9.200
- Warrie Renka, 1.16,5 - € 6.700
- Wizard Renka, 1.17,0 - € 4.000
- Yourlatesttrick, 1.15,1 - € 15.820
- Zoran Lobell, 1.14,4 - € 73.455 (Derbywinnaar, 3e Jonkerprijs, 5e Productendraverij)
- Zytana Promise, 1.17,5 - € 16.880 (winnares Merrie-Derby)
- Zazazoo, 1.13,7 - € 39.000 (Winnaar 2-jarigen Derby in Tsjechië)
- Zoom Zoom Renka, 1.18,7 - € 2.515 (2e Zomerstakes, 5e Breeders Crown)
- Zoon van Minne, 1.15,2 - € 34.000 (2e Winterstakes)
- Zwaan's Dean, 1.15,3 - € 22.275 (2e Winterstakes)
- Ariane Beemd, 1.11,3 - € 203.000
- Another Medo, 1.14,4 - € 20.000

Totaal bracht Passing Renka zo'n 90 producten, waarvan tot nu toe ongeveer de helft is gestart.

Pensioen
In 2016 werden er door Passing zo weinig merries gedekt, dat de eigenaar, de familie Knipscheer, heeft besloten om een punt achter zijn carrière als dekhengst te zetten. Hun oogappel kreeg als 18-jarige een derde carrière als rijpaard.


(Foto's: met dank aan www.huybers.com)

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame