NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

BN-ers in de Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Roland

donkerbruine hengst, geboren 21 maart 1950
van Parisien
(v. Sam Williams (USA) u. Walkyrie V (Fra.)
uit Carma Norton
(v. Norton B uit Volann (USA)
Fokker: ir. C.N. Silver te Oudesluis

Volgende

Roland

Roland met Piet Strooper

Het begin
De familie Silver uit Oudesluis fokte met de merrie Carma Norton en zette haar producten in training bij Piet Strooper. Hij heeft daar zijn naam mee gevestigd. Het begon met Mc Heny, en vervolgens Norton Wiliams, Derbywinnaar Roland, Typhoon, Derbywinnares Urania, Walter Mitty, Yasmine en Zingaro. Verreweg de beste in dit rijtje was Roland en hieronder kunt u lezen waarom.
Een prachtig verhaal over Piet Strooper kunt u lezen onder Geschiedenis/Mensen, click hier

Roland, als tweejarige al de beste van zijn jaargang
Roland debuteerde als tweejarige en behoorde van meet af aan tot de top van zijn jaargang. Zijn eerste 2 starts won hij en vervolgens werd hij derde in de Jonkerprijs achter René M en Ronald. In de Productendraverij won Roland gemakkelijk voor Ria Kitty en René M. Hierna werd hij nog tweede in Alkmaar en vierde in Groningen.

Als 3-jarige
Roland begon met 5 overwinningen op rij, waarna hij werd uitgeschakeld in de Sweepstakes, zijn enige misser in dat jaar. Na een tweede plaats op Mereveld en een tweede plaats in de interland op Duindigt, achter de Belg Kodak, won hij de Derby met een fenomenale eindsprint van zijn bijna naamgenoot Ronald, die steeds de leiding had gehad. Vervolgens won hij het Van Wickevoort Crommelin Memoriaal op 6 september. Eind oktober liep hij nog een koers op Duindigt, maar hij miste de vorm en werd derde.

Als 4-jarige
Zijn belangrijkste wapenfeiten waren de zeges in de interland op Duindigt en het Van Wickevoort Crommelin Memoriaal. Verder won hij nog 4 andere koersen en werd 4 keer tweede.

Als 5-jarige: een topjaar
In 12 starts won hij slechts driemaal, maar wat voor overwinningen:
* 10 juli: Grote Prijs der Lage Landen, eerste prijs 10.000 gld
* 31 juli: Gouden Zweep, eerste prijs 1.750 gld
* 3 sept: Van Wickevoort Crommelin Memoriaal, eerste prijs 2.000 gld, deze koers won hij dus driemaal op rij, iets dat na hem alleen Starfighter LM is gelukt.
In de andere 9 koersen in dat jaar werd Roland geklopt, o.a. in de interland tweede achter de Belg Komagne. Hij kwam nog drie keer als tweede aan. Slechts driemaal ongeplaatst, waarbij een valpartij in Alkmaar.

(citaat uit het artikel over Piet Stooper/Roland uit de Zijper Historie Bladen)
Het ging heel goed met Stal Strooper. Maar 10 juli 1955 is een absolute topdag. Piet wint drie koersen op die ene dag. Waaronder de Grote Prijs der Lage Landen. Het spekstakelstuk van elk drafjaar. Roland, Norton Williams en Typhoon reden prijs!
Piet Strooper: " 't was een warme dag, en ik had nooit gedacht te winnen, oh nee. We konden immers niet tegen die buitenlanders op. Die Fransman, hoe heet die ook weer, Cancannière of zo, was de grote favoriet. Maar ja, hij moest wel 40 meter geven en dat was erg veel tegen een Roland in topvorm. Ik nam meteen de kop en ik kreeg direct Willem Geersen naast me, met Quick Hollandia G. Maar Roland had zo'n tempo, dat Geersen moeite had om te volgen. Z'n paard maakte een paar maal een fout en de laatste bocht uit werd ie uitgeschakeld. Toen kwamen die anderen, maar mijn voorsprong was groot genoeg om het op het laatste rechte eind te redden".
Van de huldiging herinnert Strooper zich niets meer. "maar het zal wel mooi geweest hebben; je kreeg een krans en een hand en dan was 't gebeurd".
Al in de volgende koers (de Zweden prijs) reed hij trouwens met Norton Williams en won.
De hele familie, op één broer na - het vee moest immers gemolken worden - was naar Duindigt getogen. Die broer zat onder de koeien, toen een buurvrouw het erf kwam oprennen om te zeggen, dat ze net op de radio had gehoord, dat Piet met Roland de Grote Prijs had gewonnen. De reactie van broerlief moet even nuchter als verrassend zijn geweest:
"Oh ja, heb Piet wonnen? Dan zal Roland wel hard lopen hewwen den'k". En hij ging rustig door op z'n krukje, de emmer vol knijpend. Piet Strooper later: "Een feessie? Welnee, 's avonds zullen we wel een glaassie extra dronken hebben, maar dat weet ik vanzelf niet meer".
Roland was die zomer trouwens niet eens zo geweldig. Een paar dagen voor de koers hebben ze nog wat aan z'n beslag veranderd en toen ging het ineens wel. "Hij bracht winnend effe fl 21,90. Ze hadden 'm (Roland) niet ankeken...."
(einde citaat uit het artikel over Piet Stooper uit de Zijper Historie Bladen)

Als 6-jarige
Opnieuw deed Roland met succes mee in de topklasse van Nederland. Hij was slechts eenmaal ongeplaatst en dat was in de Gouden Zweep.
In de Grote Prijs der Lage Landen werd hij derde achter O Marijke en de Zweedse crack Gay Noon. In het Kamp. van Nederland ook derde achter Double Six M. Maar hij behaalde ook prachtige overwinningen:
De Nederland-België-Duitsland match voor 6 t/m 9 jarigen en in de België - Nederland match voor oudere paarden in Ostende. Ook won hij de Revanche der Grote Prijzen. De hengst beëindigde het jaar met een vierde plek in de serie en een derde plaats in de Finale van de Grote Kerstprijs

Als zevenjarige
Ook als 7-jarige had Roland een topjaar met een jaarwinsom van bijna 15.000 gulden. Opnieuw werd hij derde in de Grote Prijs der Lage Landen nu achter Peterhof, aan wie hij bij de start 20 m had moeten geven. In het Kamp. van Nederland werd hij nu tweede achter Double Six M en in het Kamp. der Nederlandse Paarden tweede achter Peterhof. In de Grote Prijs van Ned. derde in de definitieve uitslag na 3 heats. Quintus Harvester won deze koers. Overwinningen waren er in de Matadorenprijs na 3 heats (hij klopte Double Six M), de Revanche der Grote Prijzen en alweer in de Nederland-België-match voor 6 t/m 9 jarigen. In deze laatstgenoemde koers liep hij zijn recordtijd van 1.20,4 en dit was tevens de snelste tijd gelopen in Nederland in 1957 van alle Ned. gefokte paarden.
Twee keer ondernam Piet Strooper een "wereldreis" met zijn crack en reisde in juni helemaal naar Hamburg, waar hij zesde werd in het Gladiatoren Rennen (5e prijs DM 1.000). Op 27 oktober gingen ze naar Gelsenkirchen voor het fameuze Nienhausen Rennen. Deze koers wist Roland te winnen in 1.23,6 over 3080 m. De eerste prijs bedroeg 5.500 DM.

Als achtjarige
Slechts twee overwinningen in 18 starts, waaronder op 19 november in Hilversum. Er kwam meer internationale concurrentie en hij moest altijd meters voorgeven bij de start. In de Grote Prijs der Lage Landen was er voor Roland geen eer te behalen tegen de Franse cracks Icare IV en Jamin. Hij behaalde 5 tweede plaatsen o.a. in de Grote Prijs van Nederland, waarin hij tweede werd in de definitieve uitslag, achter alweer Quintus Harvester, die deze koers 4 jaar achter elkaar wist te winnen. In de tweede heat klopte Roland Quintus zelfs. In het Kamp. van Nederland werd hij tweede achter de crack Theo Messidor. Die klopte hem ook in W.J. Jochems Memoriaal.
In Duitsland werd Roland vierde in het Nienhausen Rennen (DM 800), vijfde in Die Trophäe (DM 500) en zesde in het Gladiatoren Rennen (DM 1.000), achter Hairos II met Jan Kruithof. Totale opbrengst nog 2.300 DM.
Voor de interland in België had Piet Strooper niet Roland, maar diens jongere broer Typhoon meegenomen. Ook hij wist de koers voor 6 t/m 9-jarigen te winnen.
Met zijn jaarrecord van 1.20,4 bleef Roland slechts een paar tienden boven het algemene jaarrecord van 1.20,0 in 1958, gelopen door Notekraker S.

Als negenjarige
De jaren begonnen te tellen voor Roland.
In Merevelds Mijlrecord werd hij 6e en 4e in de beide heats. Hij was ongeplaatst in de Gouden Zweep. Na 9 koersen met een totale opbrengst van 200 gulden zetten Piet Strooper en eigenaar Cees Silver een streep onder de carrière van hun crack.

Record winsom
In totaal verdiende Roland het respectabele bedrag van fl. 79.665, waarmee hij toen verreweg de meest winnende inlander was geworden. Hij werd op afstand gevolgd door de twee jaar oudere Quicksilver S met fl. 55.000 en Quintus Harvester met fl. 53.000. Dat zou spoedig veranderen. Het prijzengeld werd steeds hoger en Quicksilver S kwam in zijn tweede jeugd.


De foto's van Roland's hoogtepunten

Wanda

Boven: Roland wint de Productendraverij 1952, voor Ria Kitty en René M.

Wanda

Boven: Roland (Piet Strooper) verslaat op de meet
Ronald in de Derby van 1953.


Wanda

Boven: Roland met Piet Strooper en daarnaast eigenaar ir. C. Silver
en zijn moeder (met de bloemen) poseren na de huldiging van de Derbywinnaar.


Wanda

Boven: Dezelfde foto, uit het plakboek van de Stroopers:
Roland en Piet Strooper tijdens de huldiging na hun geweldige zege
in de Derby 1953.


Wanda

Boven: Ereronde na de winst in de Derby 1953.


Wanda

Boven: Roland wint voor Redloff WB (N. Oosting)
de Drachten-prijs op 19-4-1953.

Wanda

Boven: Close-up van de overwinning te Mereveld.

Wanda

Boven: Roland traint voor de zware kar met Piet Strooper
in het weiland achter de boerderij.


Wanda

Boven: Roland wint voor de derde maal het
Van Wickevoort in 1955, vóór Tira.


Wanda

Boven: Roland (4e van links) zal de Gouden Zweep 1955 gaan winnen.
Met nog een ronde te gaan gaat O Mc Gregor aan de leiding,
voor Romeo Spencer (4e) en Peterhof (2e).


Wanda

Boven: Roland wint de Gouden Zweep 1955 op Mereveld, voor
v.l.n.r. Narciso van Zora (3e), Romeo Spencer (4e) en Peterhof (2e).


Wanda

Boven: Roland en Piet Strooper tijdens de ereronde op Mereveld
na hun zege in de Gouden Zweep 1955.


Wanda

Boven: De 5-jarige Roland en Piet Strooper tijdens de huldiging na
hun eclatante zege in de Grote Prijs der Lage Landen 1955.
Achter de krans staan de eigenaar/fokker ir. C.N. Silver en
diens moeder. Op deze dag wonnen de broers van Roland,
Norton Williams en Typhoon, ook een koers voor dezelfde
succesvolle fokker-eigenaar en trainer-pikeur combinatie.

Wanda

Boven: Roland en Piet Strooper tijdens de ereronde na
hun eclatante zege in de Grote Prijs der Lage Landen 1955.


interland

Boven: Nederland - België 1956: Roland en Piet Strooper bezig aan
de ereronde na hun succes in de match voor 6 jaar en ouder.


Wanda

Boven: Roland en Piet Strooper staan klaar voor de ereronde na de winst
in de Revanche der Grote Prijzen 1957. Eigenaar Silver krijgt de
de Jaarbeurs Wisselbeker uitgereikt door de voorzitter
van Mereveld, dhr. Joustra.


Wanda

Boven: Roland met Piet Strooper, die de Jaarbeurs wisselbeker krijgt
uitgereikt na hun zege in de Revanche der Grote Prijzen 1956.
(Deze wisselbeker is te zien in het NDR-Museum,
komt uit de Strooper-nalatenschap)


Wanda

Boven: Roland en Piet Strooper verzorgen de ereronde met de Jaarbeurs wisselbeker na hun zege in de Revanche der Grote Prijzen 1957.


Wanda

Boven: Roland en Piet Strooper winnen hier het Nienhausen Rennen
te Gelsenkirchen d.d. 27 oktober 1957.


Wanda

Boven: Roland (met P. Strooper in oranje kleuren) gaat naar
een fraaie overwinning voor Sirona in het Nederland-België onderdeel
voor oudere paarden in 1957.


Wanda

Boven: Roland (P. Strooper) wint de tweede heat GP van Ned 1958,
nipt voor de latere totaalwinnaar Quintus Harvester.

Wanda

Boven: Roland met Piet Strooper op weg naar de start
voor de Grote Prijs der Lage Landen 1958,
waarin ze ongeplaatst zouden eindigen.

Koerscarrière Roland:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

 

winsom

1952

1953

1954

1955

1956

1956

1957

1957

1958

1958

1959

2j.

3j.

4j.

5j.

6j.

BL

7j.

BL

8j.

BL

9j.

6

11

15

12

15

1

19

2

19

3

9

3

7

6

3

4

1

7

1

2

0

0

1

2

4

4

3

0

4

0

5

0

0

1

1

0

1

5

0

4

0

1

0

1

1.31,5

1.26,8

1.29,6

1.22,4

1.21,4

1.2?,?

1.20,4

1.22,1

1.20,4

1.20,7

1.25,6

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

BF

Hfl.

DM

Hfl.

DM

Hfl.

2.425

9.225

8.050

15.500

9.800

?.???

14.800

6.500

7.650

2.300

200

totaal

 

112

34

23

14

1.20,4

Hfl.

79.665


Gewonnen topkoersen
- Productendraverij als 2-jarige in 1952
- Derby als 3-jarige in 1953
- Van Wickevoort Crommelin Mem. in 1953, 1954 en 1955 !!!
- België - Ned. als 4-jarige in 1954
- Gouden Zweep als 5-jarige in 1955
- Grote Prijs der Lage Landen als 5-jarige in 1955
- Nederland-België-Duitsland match voor oudere paarden als 6-jarige
- België - Nederland match oudere paarden in Ostende als 6-jarige
- Nederland-België match voor oudere paarden als 7-jarige
- Nienhausen Rennen te Gelsenkirchen als 7-jarige in 1957
- Revanche der Grote Prijzen als 7-jarige en als als 8-jarige

Hieronder alle klasseringen van Roland in bijzondere koersen:
Als tweejarige: (1951)
Jonkerprijs : 3e
Productendraverij : 1e

Als driejarige: (1953)
Sweepstakes hengsten : (uitgeschakeld)
Derby : 1e
Van Wickevoort Crommelin Mem. : 1e
Nederland-België match voor 3-j. : 2e
Grote Prijs der 3-jarigen (Derby Revanche) : 3e

Als vierjarige (1954):
Prijs der Veelbelovenden : 2e
Van Wickevoort Crommelin Mem. : 1e
Nederland - België match voor 4-j. : 1e

Als vijfjarige (1955):
Gouden Zweep : 1e
Grote Prijs der Lage Landen : 1e
Van Wickevoort Crommelin Mem. : 1e
Nederland - België match voor 5-j. : 2e (achter een Belg)

Als zesjarige (1956):
Gouden Zweep : (ongeplaatst)
Grote Prijs der Lage Landen : 3e
Kamp. van Nederland : 3e
Nederland-België-Duitsland match voor 6 t/m 9 j. : 1e
België - Nederland match oudere paarden in Ostende: 1e
Revanche der Grote Prijzen : 1e

Als zevenjarige (1957):
Grote Prijs der Lage Landen : 3e
Grote Prijs van Ned. 1e heat : 2e
Grote Prijs van Ned. 2e heat : 4e
Grote Prijs van Ned. 3e heat : 2e (3e in def. uitslag)
Kamp. van Nederland : 2e
Kamp. Ned. Paarden : 2e
Nederland-België match voor 6 t/m 9 j. : 1e
Matadoren-prijs 1e heat : 1e
Matadoren-prijs 2e heat : 3e
Matadoren-prijs 3e heat : 1e
Revanche Grote Prijzen : 1e
Nienhaus Rennen te Gelsenkirchen

Als achtjarige (1958):
W.J. Jochems Mem. 1e heat : 5e
W.J. Jochems Mem. 2e heat : 3e (3e in def. uitslag)
Grote Prijs der Lage Landen: (ongeplaatst)
Kamp. Ned. Paarden : 5e
Kamp. van Nederland : 2e
Grote Prijs van Ned. 1e heat : 2e
Grote Prijs van Ned. 2e heat : 1e
Grote Prijs van Ned. 3e heat : 2e (tevens 2e def. uitslag)
Revanche der Grote Prijzen : 4e

Als negenjarige (1959):
Mereveld's Mijlrecord 1e heat : 6e
Mereveld's Mijlrecord 2e heat : 4e

Wanda

Boven: Dit portret van Roland is geschilderd door Toos Smeele.
(uit de Strooper-nalatenschap, sinds 2016 te zien in het NDR-Museum)


Wanda

Boven: Roland op een schilderij van Toos Smeele.
(uit de Strooper-nalatenschap, te zien in het NDR-Museum)

Afstamming
Roland's vader, de Franse hengst Parisien, was jarenlang leidend vaderpaard in Nederland.
De moeder van Roland is Carma Norton, een dochter van de Amerikaanse merrie Volann, die hier een succesvolle merriestam heeft gevestigd. Carma Norton was een topfokmerrie, die 11 veulens bracht, waarvan er 10 in de baan kwamen. De beste qua winsom waren:
Roland (winsom 79.665 gld)
Typhoon (winsom 57.900 gld)
Norton Williams (winsom 48.140 gld)
Zingaro (winsom 33.000 gld)
Derby-winnares Urania (winsom 28.775 gld)
Walter Mitty (winsom 21.100 gld)
Yasmine (winsom 17.375 gld)
Mc Heny (winsom 12.200 gld)
Op de laatste na waren dit allemaal producten uit de kruising Parisien x Carma Norton, die dus bijzonder geslaagd is.

Piet Strooper wijst trots naar een schilderij van zijn bekendste cracks:
Drie volle broers: Norton Williams, Typhoon en
Roland (rechts met het witte kolletje),
de paarden waar hij "alles" aan te danken had.
(Dit schilderij bevindt zich helaas NIET in het NDR-Museum.)

Wanda

Boven: Moeder Carma Norton met veulen Walter Mitty,
ook geschilderd door Toos Smeele.
(uit de Strooper-nalatenschap, te zien in het NDR-Museum)


Wanda

Boven: Roland poseert hier als dekhengst in Callantsoog.
Hengstenhouder Van Klaveren houdt de hengst vast.

Roland als vaderpaard
Roland werd eerst dekhengst in Hamburg, waar hij betere paarden bracht dan over het algemeen wordt aangenomen, temeer doordat hij niet zulke goede merries kreeg te bedienen. Van 1961 t/m 1965 kreeg hij daar 33 producten, waarvan er 14 niet aan de start kwamen. Zijn dochter Jone (1.20,0 - € 32.900) was de beste. Van zijn laatste Duitse jaargang kwamen 5 van de 8 producten aan de start met als beste Niobe (1.21,0 - € 21.600) en Jeanette II (1.23,5 - € 18.266).
Later kwam hij bij Van Klaveren in Callantsoog, waar hij in 1976 als 26-jarige stierf. Piet Strooper ging daar nog wel eens naar hem kijken.
In Nederland bracht hij 54 producten, die totaal € 174.800 wonnen en 144 overwinningen behaalden. De beste waren:
- Mack Axvile 1.18,4 - € 27.250
- Binky 1.23,3 - € 13.818
- Loeno W 1.21,9 - € 12.786
- Lidia Norma 1.20,8 - € 8.849
- Korinotte 1.22,3 - € 8.486
- Laura v. Zelda 1.19,4 - € 8.168
- Jack O 1.20,5 - € 6.486
- Bella Marieza 1.24,4 - € 6.466
- Zandra H van Sophia 1.23,8 - € 6.410
- Norlanda 1.21,4 - € 6.308



(Foto's: uit het NDR-Archief)

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

Postzegels

Speelgoed

<Hall of Fame

Andere Musea