NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Victory Tilly

bruine Zweedse ruin, geboren op 5 maart 1995
van Quick Pay 1.14,0
(v. Star's Pride 1.12,8 u. Spry Hanover 1.19,7)
uit Icora Tilly 1.14,9
(v. Fakir du Vivier 1.14,6 u. Cikora Tilly 1.17,4)
Fokker: Stall Tilly in Zweden

Volgende

Boven: VICTORY TILLY met Stig H Johansson
Deze Zweedse ruin wist in 2002 op The Meadowlands
het wereldrecord te verbeteren tot 1:50,9 = 1.08,9.
Dit schilderij is een beeld uit die race.

Victory Tilly overleden
Half april 2024. Het was nieuws in alle landen, waar de drafsport wordt bedreven: Victory Tilly is overleden. Dat geeft aan hoe beroemd hij nog was, 18 jaar na het einde van zijn carrière. Het geeft ook het bijzondere van onze sport aan: Het zijn de paarden waar het om draait en de grote cracks zijn een beetje van ons allemaal. Daar hebben we de grootste bewondering voor en daar willen we alles over weten.

Geert Koops schreef een In Memoriam in het blad Draf&Rensport nr. 15 -2024 en dat hebben we hieronder gebruikt en hier en daar wat uitgebreid.

Afgelopen zondag (7 april 2024) kwam het nieuws naar buiten dat Victory Tilly is overleden. Hij kreeg wat ouderdoms-verschijnselen en men heeft hem met pijn in 't hart moeten laten inslapen. De Zweedse ruin, die een mooie oude dag had gekregen bij Stig H Johansson op Stora Alby, werd 29 jaar oud. Hij is de beste en meestverdienende Zweedse draver allertijden.

Victory Tilly werd op 5 maart 1995 geboren als zoon van Quick Pay uit de goede Icora Tilly. De ruin begon zijn carriere bij trainer Glen Norman die het rijden in de koers meestal overliet aan Torbjörn Jansson. Die stuurde Victory Tilly twaalfmaal naar winst. Die prestaties bleven natuurlijk niet onopgemerkt en Victory Tilly maakte in 1999 als 4-jarige een spectaculaire transfer naar Stig H Johansson. Torbjörn Jansson reed hem nog tweemaal en won in het Elitloppetweekend de Fyraaringseliten Club Grand Prix, waarbij hij Gidde Palema de baas bleef. Dat deed hij in een nieuw Zweeds record van 1.11,8a-1609 meter. Daarna was de Svenskt Travderby 1999 (Gr.l Nat.) het grote doel. Victory Tilly vertrok als groot favoriet en bleef over 2640 meter overtuigend van start tot finish voorop. De concurrentie had geen schijn van kans. Het jaar werd met zeges in de Solvalla Grand Prix 1999 en de Breeders Crown in stijl afgesloten.

De stap naar top werd in 2000 met gemak genomen. Eerst met winst in de Oslo Grand Prix en daarna was het raak de Elitloppet. Victory Tilly was die middag fenomenaal en won de koers in een recordtijd van 1.10,5a-1609 meter, vóór de Franse cracks Général du Pommeau en Fan Idole. Een wereldrecord voor hengsten en ruins op een 5/8 mijlsbaan. Misschien gelet op ambiance wel de mooiste Elitloppet ooit. Het is het terugkijken meer dan waard, zie hieronder. Stig H Johansson was onder indruk van zijn paard. "Het was misschien wel de beste prestatie van een Zweeds paard ooit. Victory Tilly is het beste paard dat ik ooit heb getraind en gereden", liet hij zich ontvallen. Het jaar 2000 was een topjaar, want ook de Hugo Abergs Memorial en de Aby Stora Pris wist hij te winnen.

In 2001 maakte Victory Tilly kennis met de klasse van Varenne en hij had om te beginnenn geen succes in de Oslo GP (4e) en de Elittloppet (3e achter Varenne), maar hij won daarna wel de Copenhagen Cup, de Jubileumspokalen en de Sundsvall Open Trot, en in Italie de GP Turilli en de GP delle Nazioni. Net als in 2000 won hij ook in 2001 het Europese circuit.

In 2002 werd hij eerst 3e achter Varenne en Legendary Lover K in de GP Lotteria, gevolgd door een 4e plaats in de Elitloppet (achter Varenne), maar hij won daarna wel de Copenhagen Cup, de Jubileumspokalen en de Sundsvall Open Trot, en in Italie de GP Turilli en de GP delle Nazioni en 3 zeges in Zweden. Een overzeese reis naar Noord-Amerika werd gemaakt. Hij werd daar eerst 4e in de Breeders Crown (achter Fool's Goal en Plesac) alvorens te starten in de Nat Ray Trot, waarin hij op The Meadowlands deze 2 paarden gemakkelijk klopte en hij een fabelachtig wereldrecord van 1.08,9a over 1609 meter liep. Als eerste draver ter wereld liep hij onder de 1.09,0. Daarna won hij enkele koersen in Zweden en in Italië de GP delle Nazioni.
Tot en met eind 2002 behaalde hij 55 overwinningen uit 75 starts!

In 2003 begon hij weer met enkele geweldige koersen, waaronder de Gran Premio Lotteria in Italië. Hij won een serie van de Elitloppet in 1.11,2 en werd in de finale tweede in 1.10,2 achter From Above. Helaas kwam Victory Tilly kreupel uit die koers en bleek het griffelbeentje in zijn rechter-achterbeen te zijn gebroken. Voor het vervolg van zijn carrière werd gevreesd. Na enige tijd in het gips, werd aan zijn herstel gewerkt. Om het been niet te belasten en hem toch trainings-arbeid te laten verrichten, kreeg Victory Tilly zwemtraining.

We waren benieuwd of hij weer in de baan zou komen. Binnen een jaar kwam de ruin al weer aan de start en won hij weer koersen.
In 2004 uit 8 starts: 4-2-0 - jaarrec 1.11,6 - jaarwinsom 110.000 Euro. Na korte campagne raakte hij weer geblesseerd.
In 2005 uit 7 starts: 4-1-0 - jaarrec 1.12,1 - jaarwinsom 40.000 Euro. Ook in 2005 4 maanden aan de kant wegens blessure.

Nadat Stig H Johansson eind 2005 stopte met het rijden in de koers nam Erik Adielsson die taak over. Die reed hem in 2006 nog zesmaal: 3-2-0 - jaarrec 1.11,1 - jaarwinsom 160.000 Euro. Hij begon dit seizoen met het winnen van de Forus Open ten koste van foutieve Noorse favoriet Steinlager. Zijn start in Elitloppet leverde geen succes op tegen een superieure (later uitgeschakelde) Jag de Bellouet. Op 10 juni 2006 won hij de Jamtlands Stora Pris in 1.13,1 over 2140 m. Het bleek zijn laatste koers te zijn geweest. Hij was 11 jaar oud, raakte opnieuw geblesseerd en Stig H. vond het genoeg geweest.

Victory Tilly liep 101 koersen waarvan 70 werden gewonnen. Dat was goed voor 37.705.278 Zweedse kronen (ruim 4 miljoen Euro) aan prijzengeld en een record van 1.08,9. Met zijn winsom is hij de op 5 na rijkste draver allertijden in een prachtig rijtje. Zie de lijst bij Timoko.

Victory Tilly was een fantastisch koerspaard, dat razend populair is geweest in Zweden. Op de engelstalige Wikipedia staat een uitvoerige beschrijving van zijn carrière.


Enkele foto's van Victory Tilly

Boven: Victory Tilly met Stig H Johansson.


topper

Boven: Victory Tilly wint de Elitloppet in 2000, vóór de Franse cracks
Général du Pommeau en Fan Idole (bles). De foutieve Varenne werd 5e.


topper

Boven: Nogmaals: Victory Tilly wint de Elitloppet in 2000, vóór de Franse cracks
Général du Pommeau en Fan Idole. De foutieve Varenne werd 5e.
Stig H heeft van blijdschap zijn zweep weer in de lucht gegooid.


topper

Boven: In de laatste jaren van zijn carrière werd de ruin geplaagd
door blessures. Met zwemtraining werkte hij onbelast aan zijn terugkeer.


topper

Boven: Zoals veel echte wereldcracks heeft ook Victory Tilly
een eigen postzegel gekregen.


topper

Boven: Na zijn carrière heeft de eigenaar Stall Kalas de ruin geschonken
aan Stig H Johansson, die hem een mooie oude dag heeft gegeven
op zijn "landgoed" Stora Alby, buiten Stockholm.Video-beelden van Youtube

Elitloppet 2000

De afstamming


Afstamming
De Zweden hebben de laatste decennia een groot aantal zeer goede dravers gefokt. Meestal met Amerikaans bloed, maar tevens zijn enkele Franse hengsten in Zweden gebruikt, zoals Chambon P, Tibur, Ideal du Gazeau en Fakir du Vivier. Sommige fokkers zoals Stoeterij Tilly, Lutfi Kolgjini etc. zijn of waren daar voorstander van en heel succesvol mee.
De Fransman Fakir du Vivier is de grootvader van Victory Tilly. Zijn moeder Icora Tilly was ook een heel goed koerspaard. Ze werd o.a. 2e in het Zweedse Kriterium en behaalde een winsom van 1.645.000 SEK, bijna 2 ton aan Euro's. In 1986 zagen we haar in de laatste rechte lijn van het Europees 3-jarigen-kampioenschap op Duindigt lichtvoetig tweede worden achter de hevig stampende Duitse hengst Every Way. Daarna won ze in Finland nog een internationale koers voor 3-jarigen. Zij bracht later 13 Tilly's ter wereld, waarvan 12 in de baan kwamen, met als beste Victory Tilly en 3 andere met winsommen tussen 2.000.000 en 4.000.000 SEK. Ze heeft de titel Elitsto gekregen.

Victory Tilly heeft een prachtige stamboom, zij het wat ouderwets. De bovenste helft is het beste van Noord-Amerika uit die tijd: de Golden Cross Star's Pride x Hoot Mon, zoals ook Nevele Pride had. Daaronder het beste uit Frankrijk, met Fakir du Vivier als père-de-mère. Daaronder het beste uit Zweden. De moeder van King Frances was de beroemde Zweedse crack Frances Bulwark. Zij staat op de X-lijnen van Victory Tilly, net als de Franse Ua Uka en de Amerikaanse Spry Hanover.
De moederlijn is die van Medio, via Miss Bertha Hanover.

Het Europees Kampioenschap der 3-jarigen in 1986 op Duindigt

Boven: Met nog een ronde te gaan leidt de Duitse hengst Every Way (W. Paal),
voor in het dodenspoor de latere moeder van Victory Tilly, Icora Tilly.
Dan aan de reling de onzichtbare Annemarie Hazela en daarnaast,
achter Icora Tilly, onze Derbywinnaar All or Nothing.

Boven: De Duitse hengst Every Way (W. Paal) wordt Europees Kampioen 1986,
voor de aandringende Icora Tilly, de Fransman Rantzeau (rechts) en
All or Nothing (2e van rechts). Annemarie Hazela wordt rechts buiten beeld 5e.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

Postzegels

Speelgoed

<Hall of Fame

Musea