NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek >

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis

Wolvega, 40 jaar geleden


Boeken

De oude baan "Lindenoord', midden in het dorp Wolvega.

Op 8 november 2009 schreef de bekende "Betweter" in zijn column op de website van Nakoersen over de oude baan van Wolvega:

WOLVEGA VEERTIG JAAR GELEDEN: 9 NOVEMBER 1969

De tijd gaat snel, maar soms staat de tijd even stil…………

Geen koersen op Wolvega vandaag (7 november 2009). Het lijkt me een mooie dag om bloembollen te poten. Op zoek naar de bollen tref ik in de schuur een zeer, oude regenjas met in de binnenzak een programmaboekje van Wolvega. U kent me. Ik laat de boel de boel en ga de rest van de dag zitten lezen onder het genot van diverse kopjes koffie. Het begint trouwens toch te regenen.
Het is een officieel programma van zondag 9 november 1969 voor de draverijen in sportpark Lindenoord, met voorop een mooie foto van de baan met Rechterstoel. Vermeld wordt op de voorpagina de prijs van 60 cent en dat Drafcentrum Wolvega de eerste verlichte kunstbaan is in Friesland. Zestig cent voor een boekje met 40 bladzijden, inclusief omslag, totalisator wenken, informatie over het Bestuur, geregistreerde rijderskleuren en 10 schoftnummer kleuren, reclame en tips van hun paardensportmedewerker.

In 1969 staan roken en bier drinken nog stoer. Tegenover de renbaan tref je sigarenmagazijn DE RENNER, die voor paardensportliefhebbers te koop heeft rookartikelen, course programma’s en zelfs De Paardesport. Als extra service kan je daar ook je kaartje voor de course kopen waardoor het wachten aan de loketten wordt voorkomen. Op de middenpagina’s worden Pall Mall Export Nieuw, 25 stuks voor fl. 1,75 met of zonder filter aangeboden en Heineken bier met een volbloed in galop met een schuimend glas bier en de slogan : “Gezellige mensen drinken Heineken”. Geen tekort aan sponsors 40 jaar geleden met de volgende teksten: “Tijdens de course vraagt U steeds Heinieken bier van G.R. Seinstra aan de Hoofdstraat Oost 49. Bokma is de naam voor jong en oud en zit vierkant in de fles en rond op de tong”.

Transport en verhuizing kan worden geregeld door fa Hendrik Dragt & Zn. Ook het internationaal transportbedrijf J. Goedendorp biedt zijn dienst aan. De firma is gehuisvest aan de Ternootstraat 48b, een straat uit het Bezuidenhout te Den Haag, die wel de 2e Wereld oorlog overleeft, maar daarna alsnog gesloopt wordt; nu staat er een Parkeergarage.

Op deze zondag in november veertig jaar geleden is Nuttert Timmerman voorzitter van het Bestuur, maakt Folkert van der Veen deel uit van het Draverij-comité, verzorgen Troost en De Boer nog steeds het ziekenvervoer en bestiert D. Kuipers het Sporthal restaurant en de buffetten in de hal. Deze grote dag – 9 november 1969 - voor het Drafcentrum Wolvega wordt mogelijk gemaakt door Stijlgroep Groningen met een zomer costuum van zuiver scheerwol voor fl. 189.

Een jaarlijks terugkerende bekende course is de C.S.M. Suikerprijs 1e en 2e afdeling met voor elke afdeling een prijzengeld van fl. 1.500. Beide afdelingen worden gewonnen door trainer en rijder Klaas Woudstra, zeg maar een tweede Langeweg. De 1e afdeling wordt gewonnen door FERDINANDUS R, geboren in 1964 van Stüermann uit Linotte S in de snelle tijd van 1.24.4. EX NANCY , geboren in 1963, van Vesuvio uit X Nancy Hollandia, van de oude heer H. Smeding won de 2e afdeling. In zijn enthousiasme heeft Woudstra Ferdinandus R ook nog ingeschreven in een uur later te lopen Reisbureau Internoord–prijs , maar daarin wordt de hengst geschrapt, om in die course Fan Pom B met J. Hof te laten zegevieren en zelf te kunnen starten in de finale. Zo gaat dat in 1969. Ferdinandus R wint de finale én fl. 4.000 in een adembenemende eindsprint vóór Fenno Silk met Jan van Dooijeweerd Sr. In de Heinekens Bier-prijs met een 1e prijs van fl. 1.000 start met nummer 5 Frances G van eigenaar ir. Durk Minkema (buis zwart, vierkant op de rug en rode bies) die 2e wordt en covercal fl. 6,50 brengt. Winnaar in deze course is Harras Haover P met Jaap Verhoeve, winnend côte 1,80. Gonny T wordt ingehouden. De omzet op deze zondag fl. 169.461,50. Die fl 61,50 is van mij afkomstig, want ik herinner me dat ik niet in vorm was die dag. Op dezelfde november dag wordt eveneens gekoerst in Hilversum, die een omzet heeft van fl. 259.271, waar Piet Heynen (Generaal Scotch & Francisco) en Jan Wagenaar jr (Icare Quick & Gezina) tweemaal winnen.

Vanuit Groningen kan je per touringcar van L. Kramer voor slechts fl. 7,50 naar Wolvega heen én terug. Zo dicht liggen beide banen bij elkaar. Zoals u opgemerkt heeft steunt Groningen Drafcentrum Wolvega met Tik-Tak Koffie- en Theehandel Groningen, Stijlgroep Groningen en Reisbureau Internoord Groningen.

Het Paardekrantje- een los nummer kost 70 cent – vraagt een investering van fl. 31,20 per jaar. Het is in 1969 nog een echt krantje. Pas in 1970 wordt het een magazine.

Het was een goede, oude tijd… wat koersen betreft


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Bibliotheek:

Archieven

Boeken

Periodieken

Stamboeken

Inhoud D&R

<Anecdotes