NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek >

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis

Het belang van het
officiële bulletin


In het blad Draf&Rensport schreef Peter van Betten ('de Betweter') in 2012 een serie columns ('Spoorslags') over drafsportmanagement en leiderschap, zogenaamd bedoeld voor de bestuursleden in onze sport. In nr. 22 van 2012 stond onderstaand tussendoortje:

Titel: Het belang van het officiële bulletin

De plotseling invallende zomer besliste dat ik de studieboeken over Management, Adviesrollen, Organisatiepsychologie en Psychologie in de Bedrijfsleiding bij veranderingsprocessen op Duindigt even moet laten rusten. Ik paste gelijk het geleerde in de "PLANNED CHANGE" toe en besloot naar Stockholm te gaan. Mijn plan was met Pinksteren - samen met de hoofdredacteur - de Elitloppet te bezoeken, maar een opspelende eksteroog en een interview met Bart Jungmann van de Volkskrant gooide roet in de vakantie. Mijn humeur zakte enige graden, maar U kent me. Ik rechtte mijn rug en dank zij de Schotel, het Paardenkrantje en "www. drafsport.nl" werd Pinksteren toch een zonnig weekend.

Op vrijdagmiddag ontvang ik - meestal ten minste - het Paardenboekje. Als eerste sla ik de OB-pagina open die informatie verschaft over het komen en gaan van de volbloeds en dravers. Het bestuderen is voor mij een must ter voorbereiding op het kleine en grote spel. Lees even mee.

TOPTRAINER TIP
Voor Uw spel op Toptrainer is het lezen van alle OB's een vereiste. Zonder bestudering van de OB's is Uw kans op de eindoverwinning en een BBQ-tafel nihil. Zet dus geen dravers op Uw lijstje die al zijn overleden of zonder papieren zijn verkocht. Raadpleeg de geschrapte paarden in koersen met meerdere inleggelden. Ook uitgevoerde dravers komen met t.b.v. Uw TT-lijst terug naar Nederland. U zal dan merken dat de lijst van dravers in Paardesport 21 diverse wijzigingen ondergaat. Het is even werk maar het vergroot Uw winkansen. Zo veroverde ik vorig jaar drie weekprijzen en een mooie 4e plek. Kijk, dat is verstandig vakmanschap. Een enkel voorbeeld: TT=nr. 1159 kunt U schrappen want Angel Blue is inmiddels overleden na een peesblessure. Ik raad U aan elke week deze OB-rubriek te bezoeken.

Zonder dat je het weet zijn op 15 maart 2012 F1 en F2 geboren in de Prasini Stables te Arnhem. Gelukkig heb ik op mijn laptop al F1 t/m F12. Ik ben wel benieuwd wie mijnheer of mevrouw Prasini is. Ik hoop dat de Paardenkrant aan deze Nederlandse fokker aandacht besteedt. We hebben er al zo weinig. Ok, Arnhem is niet naast de deur, maar de heer Sinnige kan ook via Arnheim-Oberhausen naar Dinslaken rijden. Meer dan drie Duitse pagina's is voldoende. Ook lees ik in het OB dat onlangs op jonge leeftijd de draver Daargaatze/2010 met TT-nr. 217 is gestorven en Cartman/2009 TT-nr. 335 van man ruin is geworden. Een naamswijziging tot Cartruin wordt overwogen. Let ook op de kleine trainers die jammer genoeg niet mee doen met Stable Tour. In hetzelfde OB lees ik dat paarden geschrapt kunnen worden! Ik wist dat niet, maar het is mogelijk want ik lees dat Derby/2010, TT nr.61, en Candy Well/2009, TT nr. 430 van de heer J.S. Snoek, geschrapt zijn. Een mooie naam Candy Well, een naam die getuigt van een creatieve geest. Zij werd Pinkster 2 op Alkmaar mooi tweede achter Zatopek Joe. Persoonlijk tip ik Dick Francis, nummer 18, wiens 2e hands boeken voor een habbekrats te koop zijn in de Museumwinkel, maar eveneens omdat de voorletters corresponderen met de hoofdredacteur DF.

DOPINGTIP
Het onderwerp "Bestraffingen" is zeer lezenswaardig. Je krijgt namelijk 25 boete bij het niet houden van het startnummer tot aan het startpunt. Tegen deze achtergrond heb ik de video's van de laatste 10 koersdagen herbekeken en klokte 31 overtredingen tegen dit gebod, terwijl ik vaak mijn spel baseer op het startnummer. Volgens mij moet de start niet doorgaan bij het niet houden van je startnummer. De praktijk is echter iets anders.
Doping gaat ten koste van andere trainers en eigenaren die trachten een koers te winnen. Alleen daarom al moet zorgvuldig en streng gestraft worden. Reden te meer om kennis te nemen van de uitspraken van het Tuchtcollege NDR. Ze zijn de moeite van het lezen waard. Hier lees ik in OB 19 onder andere het volgende: "Het Tuchtcollege heeft bij de bepaling van de strafmaat wel in het voordeel van betrokkene in aanmerking genomen dat betrokkene naar hij heeft verklaard het paard buiten de draf- en rensport heeft verkocht". Volgens mijn beperkte juridisch kennis is zo'n overweging van de zotte! Stel u voor: Je pleegt doping en het komt uit. De betrokken trainer verklaart dat hij het paard inmiddels buiten de draf- & rensport heeft verkocht en krijgt strafvermindering. Een goede tip voor andere dopinggebruikers.

HELAAS
Helaas moet de aangekondigde Spoorslags over Drafsportmanagent (1) enige weken blijven liggen, maar u houdt de deskundige tips over lijden en leiding geven tegoed. Zeker en vast.


Boeken

De pockets van Dick Francis zijn voor een habbekrats te koop in
de Museumwinkel op Duindigt. Vroeger stond Peter van Betten
vaak achter de toonbank.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Bibliotheek:

Archieven

Boeken

Periodieken

Stamboeken

Inhoud D&R

<Anecdotes