NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Arie Abspoel
(1932 - 2020)


Boven: Arie Abspoel op "zijn" baan Nootdorp.


Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.25 van 2020
Auteur: Gerard Koop

Titel: In Memoriam Arie Abspoel (13 febr. 1932 - 12 juni 2020)

Op dinsdag 16 juni 2020 is er in besloten kring afscheid genomen van Arie Abspoel. Hij werd 88 jaar. Voor de Haagse regio heeft Arie heel veel betekend. Als liefhebber pur sang was hij decennia lang zeer betrokken bij Drafcentrum Nootdorp en ook Renbaan Duindigt. Zijn inzet en bijdragen waren immer genereus.

Tot voor enkele weken belde hij regelmatig met de vraag hoe de stand van zaken was op Renbaan Duindigt en eigenlijk ook de algemene toestand van de Draf- en Rensport. Ondanks dat zijn gezondheid achteruit ging hield hij vast aan zijn geliefde sport en hij wilde dolgraag Graham Convital nog zien koersen. Met de steun van dochter Adriana was hij nog zeer regelmatig op stal bij zijn huistrainer Carel Roodenrijs. Arie was eigenlijk wel Drafcentrum Nootdorp en Renbaan Duindigt. Hij had het bijna nooit over de successen van zijn dravers. De prachtige tijden van Ulaan met Luut Dooper werden altijd in de schaduw gesteld met betrekking tot het bestaan van Drafcentrum Nootdorp en Renbaan Duindigt.

Vol trots sprak hij dus meer over de prachtige Stal de Laak dagen op Nootdorp, tussen Kerst en Oud en Nieuw. Niet alleen waren de koersen goed gedoteerd, ook werd nooit het publiek vergeten. Menigeen herinnert zich nog wel de straatjes staatsloten die werden verloot voor oudjaarsdag. In 1993 was er een tekort van 1 miljoen gulden bij de overkoepelende bond. De obligatielening die werd uitgeschreven was op zijn initiatief een `obligatie prijzengeld koersdag' op Nootdorp. Ook de trainers werden met obligaties uitbetaald.
Op Renbaan Duindigt werd Arie al snel bestuurder bij de Business Club Duindigt. Tot 2019 kwamen zo talloze sponsorinitiatieven tot stand. Na het verdwijnen in 1999 van Drafcentrum Nootdorp was Arie ook de stuwende kracht achter het realiseren van de Nootdorpbocht. Dat lag destijds niet echt lekker bij de KHNRV, maar met steun vanuit de VDRP werd daarmee een groot deel van de uitkoopsom van Drafcentrum Nootdorp in de sport geïnvesteerd.

Naast tweevoudig Gouden Zweep-winnaar Ulaan (in 1984 en 1986) waren er o.a. sportieve successen met Pourquoi, Pantani en de door Arie gefokte Victoria A, waarmee dochter Adriana als amatrice regelmatig zegevierde. Bijna ieder jaar ging hij wel naar de Nederlandse verkopingen, want hij had het vertrouwen dat daar immer wel een leuk koerspaard voor hem langskwam. Carel Roodenrijs, meer dan 40 jaar zijn trainer, ging daarna aan de slag. Na het beleren gingen de paarden steevast richting Stompwijk, waar hij als echte familieman vele gelukkige jaren thuis beleefde met zijn vrouw Riet van der Helm en met zijn dochter Adriana, later ook met haar gezin, maar ook met de paarden die daar volop de ruimte hadden om met zijn allen te genieten.

(einde In Memoriam)

Dolf Rieken vertelde over Stal De Laak:
Het beroep van Piet Barendse was aannemer in allerlei bouw- en verbouw projecten, vandaar ook de connectie met Arie Abspoel, die weer een groothandel in zand en bouwmaterialen had aan het Laakkanaal in Den Haag, vandaar de naam van Stal de Laak. Arie had een eigen zandschip de ''Adriana'', vernoemd naar zijn dochter.

Boven: Ulaan heeft de Gouden Zweep in 1986 gewonnen te Groningen.
De eigenaren van Stal de Laak, Arie Abspoel en
Piet Barendse (links) zijn blij. Luut Dooper draagt de echte
Gouden Zweep, die hij te leen heeft voor een krap kwartiertje.
Arie Abspoel toont de kleine replica van de Zweep,
die hij als ereprijs mag behouden.

Boven: Arie viert een feestje te midden van zijn familie
en vrienden op zijn geliefde Duindigt. Links Arie van Bellen,
rechts Gerard Koop (met hoed) en vaste trainer Carel Roodenrijs.
De anderen zijn familie, waaronder Adriana (3e van rechts).


Zijn vriend en kompaan in Stal de Laak, Piet Barendse,
is in 2023 overleden. Zijn In Memoriam vind je:
hier

De voshengst Ulaan was de crack van Stal de Laak en
hij staat bij de BN-ers in onze Hall of Fame.
Voor zijn pagina: Click hier  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse