NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Nico Koot
(1931 - 2020)Boven: Nico Koot bij de huldiging van Siebren Jubilee en
Cees Kamminga na hun zege in de 3e serie van de AEV
Sprint Stakes voor 3-jarigen in 2003 op VPW.
Nico was fokker en eigenaar van dit paard.

Nicolaas Cornelis Leonardus Koot is geboren in Delft op 25 aug. 1931 en gestorven in Leiden op 26 nov. 2020.
Hieronder enkele herinneringen aan Nico Koot, opgeschreven door Dolf Rieken

Werkzame leven
Je ziet wel vrachtwagens op de weg met de naam Nico Koot erop, maar dat heeft maar zijdelings met "onze" Nico Koot te maken. Er zijn twee transportbedrijven met de naam Nico Koot, één is een neef uit Rotterdam en de andere is zijn oudste zoon Nico uit Hoogmade.
Nico is zijn leven lang veehandelaar geweest gespecialiseerd in lammeren en schapen, waarvan hij er talloze heeft geëxporteerd, de meeste naar Frankrijk. Ook heeft hij nog een café uitgebaat in zijn geboorteplaats Delft met als aantekening dat hij daar zijn vrouw Tinie nog aan overgehouden heeft; misschien was dit wel de beste zaak van zijn leven.

Drafsport
Nico's eerste draver was Willem III (rec. 1.30,9 als 6-jarige) in 1960 en deze stond bij Hans ten Hagen, gevolgd door Astrid Hollandia waar hij nog mee in de Derby-A van 1962 is gestart.
Zijn eerste fokmerrie was Zessetien Hanover waarmee hij een aantal producten fokte o.a. Kleurtje Hanover, die hij naar zichzelf vernoemd had, aangezien hij in de veehandel bekend stond als “Kleur Koot”.
Clementina Lee stond bij Jan van Dooyeweerd en had hij samen met Cees Kleynendorst. Ze liep onder Stal Micordia. Er stonden nog meer paarden van deze stal bij dit entrainement waarvan ik de namen niet zo snel meer weet.
Dulacinti was ook een paard van Nico in die tijd, klein beestje en stond o.a. bij Nol Heskes. Hij heeft ook paarden bij Jan Wagenaar gehad o.a. Joeri Buitenzorg waarmee hij ook gefokt heeft o.a. Tizian Jour. Dit was ook een goede kortebaner en stond bij Giel van der Togt. De Zweedse merrie Ditkas Jubilee stond bij Hugo Langeweg en toen deze uitgelopen was fokte hij hiermee o.a. Siebren Jubilee, waarmee Cees Kamminga de meeste successen behaalde. Met de merrie Le Mirage fokte hij o.a. Aboriginalmirage en Benjamin Mirage die eerst bij Bas Crebas en later bij Carolien Aalbers stonden. Hij trainde ook paarden thuis in Hoogmade (tussen Leiden en Alphen a/d Rijn) waar hij mooi in een natuurgebied kon uitrijden. Dit gebeurde ook lang in samenwerking met Wim Brouwer. Bovendien had hij thuis ook een span prachtige Friezen waar hij mee de concoursen af ging als kundig koetsier.
Nico is ook lang amateurrijder geweest en hij is naar vele bestemmingen afgereisd met de amateurrijdersclub, waar hij overigens ook in de kascommissie zat, wat niet door een ieder gewaardeerd werd.

Kortebaan
Nog even een aanvulling i.v.m. de kortebaan, misschien heeft hij wel incidenteel een keertje gevlagd maar tot een echte aanstelling is het volgens mij nooit gekomen omdat hij dan zijn paarden zou hebben moeten weg doen en dat had hij er niet voor over. Ik kan me nog wel een geval herinneren op de kortebaan van ‘t Zand waar Nico zijn paard Tizian Jour uit de rit om de 3e en 4e plaats terugtrok nadat er volgens hem een uiterst onterechte beslissing in zijn nadeel genomen was door het comité. Het veroorzaakte veel commotie omdat men daardoor met het uit te betalen plaatsgeld in de problemen kwam. Nico heeft deze kortebaan nooit meer bezocht en noemde de plaats in het vervolg “Brandend Zand”

Schaduwkabinet
Ik denk dat ik hier wel een redelijke inkijk in het sportieve en zakelijke leven van Nico Koot heb gegeven. Hij was ook een gewaardeerd lid van onze bijna uitgestorven lunchclub “Het schaduwkabinet “.

(einde van de bijdrage van Dolf Rieken)

Boven: Amateurrijder Nico Koot wint hier met Clementina Lee
de Toekomstbeker III op Mereveld d.d. 28-7-1968,
voor Edward Volann (met Nico Jonkman).
Beide Nico's zijn in 2020 overleden.
Jonkman werd 83 jaar en Koot 89.

Let op: Bovenstaande foto mag alleen worden gebruikt voor
niet-commerciële doeleinden en dan moet dit erbij staan:
ANP Photo (1967) / Foto: Peter van Soest, gelicenseerd onder:

Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Licentie.

topper

Boven: Nieck (nr.1 met Nico Koot) zegeviert in de Briljant-prijs
op Groningen d.d. 23-4-1978, voor Opa V (links),
Pannepieta (rechts) en Oh You Aster (links-achter).

topper

Boven: Sapeli du Bois en Nico Koot verzorgen de ereronde na hun triomf
in de Assurantiekantoor Bakker-prijs op Duindigt d.d. 13-9-1981.


topper

Boven: Tizian Jour en Nico Koot worden gefeliciteerd met hun
overwinning in de 7e koers op Schaesberg d.d. 8 april 1983.

Boven: Nico Koot bij een huldiging op Duindigt
met Ruud Pools en echtgenote. En als trotse opa
van een mooie kleindochter.

Nico laat zijn echtgenote Tiny en twee zoons, Nico en Marcel,
beide getrouwd met resp. 2 en 1 kinderen, achter.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse