NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Sjaak Sijm
(1948 - 2023)Boven: Sjaak Sijm


Onderstaande In Memoriam / column is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr. 36 van 7 september 2023
Auteur: Hans Sinnige

Titel: `Weet je wat het is...'

Nog niet eerder schreef ik over iemand in de verleden tijd terwijl hij op datzelfde moment nog onder ons is, maar Sjaak Sijm wilde het zo. De markante eigenaar en trainer van dravers bracht zijn laatste dagen door in een hospice en hij koos afgelopen woensdag als de dag dat het klaar was. Ik sprak hem maandag, hij trof toen samen met zijn zoon de laatste voorbereidingen voor wat erna zou gaan komen. De kaart moest deze week in de krant, dan konden zij die afscheid willen nemen dat doen. Uiteraard spraken we over zijn mooie tijd in de sport.
Sjaak had decennia lang een eigen stal aan de Vennewatersweg tussen Heiloo en Egmond. De pers kwam er diverse malen op bezoek, want af en toe stond er bij hem een jaargangscrack. Niemand zal de Derbywinst van Zacatal du Bois vergeten, zij won met Ad Suykerbuyk in 1985 de Derby. Het had met iets minder pech niet bij die ene Derbyzege hoeven blijven. "Fighting Champ was destijds ook kansrijk, maar hij kwam in de Derby bij de start in aanraking met de auto en dat zorgde voor een krom ijzer. Daarmee heeft hij de koers uitgelopen, maar winnen lukt dan niet", weet Sjaak nog als de dag van gisteren. Gevraagd naar zijn mooiste moment in de sport twijfelt hij, want dat waren er vele. "Er rijn zoveel goede paarden en mooie momenten geweest. Rosa de Legume die won in Vincennes (met Tom Kooyman), Uplicate Ashton was een prachtige tijd, de Derby met Zacatal (met Ad Suykerbuyk) was onvergetelijk. Ik heb genoten van de sport en mijn paarden", aldus Sjaak, die een draver noemt die niet iedereen meer kent maar die behoorde tot de beste paarden behoort die hij heeft getraind. ! "Talismano Plessis, hij won als tweejarige in Vincennes. Hij was in zijn eerste start meteen derde in een koers die Timoko won. Hij liep dat jaar tegen de top van de jaargang, dat was geweldig om mee te maken." De Fransman verdiende voor Sjaak bijna 70 mille en won ook koersen in ons land en in BelgiŽ.
Wie Sjaak goed gekend heeft weet dat hij een man was die over veel humor beschikte. Hij had lang paarden samen met Joop Kelders, die ons al veel eerder en veel te vroeg is ontvallen. Toen Joop de dekhengst Day Care kocht en die naar Nederland haalde moest er uiteraard reclame worden gemaakt. Gierend van de lach bedachten de heren aan de bar in Nootdorp de advertentietekst, waarin trots en op niets af werd gemeld dat de latere vader van ondermeer Hamlet's Wishbone zijn record in Finland had gelopen bij een temperatuur van min 23 graden. Dat maakt indruk, dachten ze. Joop liet stapels rode jassen bedrukken met de naam Day Care, daar liep Sjaak zeker tien jaar mee rond. Als Sjaak een verhaal vertelde begon dat meestal met `Weet je wat het is, en dat mag je gerust weten'. De toehoorder die hem minder goed kende boog dan nieuwsgierig naar voren, in afwachting van de ontboezeming die zou volgen. Maar dat viel meestal wel mee.

Sjaak is in al die jaren amper veranderd. Op de oude foto's heeft hij dezelfde baard die inmiddels grijs is, voor de rest is hij nog steeds dezelfde liefhebber met bijna altijd een sigaret in de mondhoek. Ooit organiseerde de vereniging van eigenaartrainers en -rijders een bowlingavond bij Bob's Saloon. Sjaak en ik hebben die dag weinig `strikes' gegooid. We zaten vrijwel onafgebroken in het `rookhok' dat Bas Martens daar had laten bouwen omdat hij zelf ook graag een sigaartje opstak. Sjaak dacht er maandag met plezier aan terug. "Maar het is klaar, het lichaam is op. Een jaar geleden al heb ik mijn laatste dravers verkocht. lk heb een geweldig leven gehad dankzij de sport, het is mooi zo."

Zijn familie en vrienden wensen we veel sterkte, met Sjaak verliezen we een uniek mens.

topper

Boven: Upplicate Ashton wint in Hilversum.
Hij werd tonwinnaar (in guldens).

Derby

Boven: Spectaculaire aankomst van de Derby-Z-1985:
Zacatal du Bois (14) voor Zomar Windspiel (2), Zantana (6),
Zambo Meersval (15), Zorg van Boko (8, aan de reling)
en Zilver Prince (5).

topper

Boven: Zacatal du Bois met Ad Suykerbuyk, eigenaar-trainer Sjaak Sijm (links)
en vriend Peter Pijning bij de huldiging van de Derby 1985.

Derby

Boven: Zacatal du Bois met Ad Suykerbuyk.
Eigenaar-trainer Jacques Sijm draaft mee.


topper

Boven: Fighting Champ aan de hand van Sjaak Sijm op zijn spul in Heiloo.
Sjaak heeft ook dravers gefokt en gaf ze de achternaam Champ mee.

De Champs
Sjaak fokte ca. 15 dravers met als beste:
Fighting Champ (Hfl. 70.000) van Day Care uit Anouk Capello.
Excellent Champ (Hfl. 33.000) van Day Care uit All Star Ashton
Join the Champ (Hfl. 31.600) van Day Care uit Zacatal du Bois.
Invincible Champ (Hfl. 30.500) van Day Care uit Zacatal du Bois.
Triumph Champ (Hfl. 19.000) van Invit Broline uit Excellent Champ
Voor de fokkerij werkte Sjaak samen met zijn buurman,
de hengstenhouder Hans Tambach.

Boven: de grote Fighting Champ (rechts met Tom Kooyman jr.) wint
de Grote Prijs der Vaderpaarden (afd. 2-jarige hengsten Noord),
voor Fellow of Zuilen (Arnold Mollema).

2-jarigen
Sjaak Sijm reed zijn paarden al heel jong aan en met de goede
startte hij al vroeg als 2-jarige. Zo ook met deze Fighting Champ,
die de eerste tweejarigen koers van zijn jaargang won.

topper

Boven: Rosa de Legume (met Tom Kooyman) spurt voor de anderen uit
naar een ruime zege op Duindigt in 2004. Zij won een koers op
Vincennes (ook met Tom) en behaalde een winsom van
ruim 1 ton aan guldens.

De Legume
Sjaak werkte ook veel samen met Jan Hoedjes uit Enkhuizen, de fokker-eigenaar van de Legume-paarden. In een artikel uit 2007 over Jan Hoedjes zegt deze over Sjaak Sijm: "Toen Leo Schoonhoven nog in Schagerbrug actief was, kwam ik al met hem in contact doordat hij er Uplicate Ashton had staan. Sjaak was toen nog werkzaam op boortorens en ik nam dan weleens wat waar." De tegenwoordig op het 'oude spul van Aad Pools' werkzame Sijm mag iemand met een gebruiksaanwijzing lijken, Hoedjes heeft de trainer uit Heiloo hoog zitten. "Ha, het is een oermens hè, maar hij is goud- en goudeerlijk..."
Voor het hele artikel over Jan Hoedjes: Click hier


Boven: Sjaak Sijm met een door zijn paard in Joure gewonnen
Stoeltjesklok.

Boven: Linkerhelft van de rouwkaart van Sjaak Sijm,
zijn leven stond in het teken van de drafsport.
Sjaak was weduwnaar en heeft 2 zoons, Albert en Johnny.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse