NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
Terugblik op het jaar 2017

Vorige
alfabet
Volgende


Deels overgenomen uit het Jaarverslag van de Fokkersvereniging:

Overleden
Voor zover ons bekend zijn in de loop van dit jaar overleden:
- Folkert van der Veen, dierenarts, veelzijdig paardenman. Voor een In Memoriam, click hier
- mevr. Corrie Schotte-van de Blink, draver-eigenaresse en vooral succesvol fokster
- Jaap van den Berg, 73 jaar, fokker-eigenaar van de Montana-paarden
- Co Govers. Hij had diverse functies binnen de NDR-organisatie en werd na zijn pensionering vrijwilliger bij het NDR-Archief, voor een In Memoriam, click hier
- Luut Dooper, trainer-pikeur, voor een In Memoriam, click hier
- Rob Amse , eigenaar-trainer, voor een In Memoriam, click hier
- Henk Verheij, 92 jaar (1925-2017), eigenaar van o.a. Kameraad, Wanda Pluto en Ido Hanover, oud-bestuurslid PSH, voor een In Memoriam, click hier
- Anthony Deau, 47 jaar oude jockey, verongelukte in een ren te Mons, hij stierf een dag later in het ziekenhuis. Voor een In Memoriam, Click hier
- Bob Krom, eigenaar van Charisma Darby en fokker van Attrape Moi, Bella Donna, etc.
- Kas(per) Timmer, fokker en eigenaar. Voor een In Memoriam, Click hier

(hebben we iemand vergeten? Meld het ons svp)


In het Kerstnummer 2017 van het weekblad Draf&Rensport stond een Terugblik op het jaar 2017, geschreven door hoofdredacteur Douwe Frerichs. Met toestemming hebben we dit overgenomen:

Het jaar 2017 in vogelvlucht

Nou, nou, lieve mensen. Het was me wel een jaartje weer. En wat is het omgevlogen, hè? Het zijn zinnen die in een 'oliebollige oudejaarsconference' niet zouden misstaan. Wanneer we het naar onze sector zouden vertalen, dan zou de krankzinnige verkoopprocedure van Duindigt in iedere sketch de boventoon voeren. Als ik ter voorbereiding snel nog check wat er vorig jaar precies is geschreven, daalt er een grote vermoeidheid over mij neer. Alweer twee jaar geleden meldden we dat de verkoop van Duindigt zo goed als rond was. Vorig jaar moesten we die opmerking herzien, maar kon er hoopvol aan worden toegevoegd dat het bidbook compleet was en dat er meters werden gemaakt. We deden het voorzichtig en voorspelden dat er in dit nummer weleens zou kunnen worden gemeld dat de verkoop rond is. Het enige dat rond aan Duindigt is nog steeds de paddock. De in mei door NDR-voorzitter gestelde deadline is feestelijk opengeknipt. De diverse besturen hullen zich nog steeds in een stilzwijgen en op alle jaarvergaderingen staat het agendapunt: Situatie vervreemding Duindigt op de agenda. Wat we weten? Dat een verkoop heel wat voeten in aarde heeft, dat juristen en advocaten als ze de kans krijgen alle tijd nemen om hun adviezen te beschrijven en dat alle krantenartikelen over het project zo weer in de krant kunnen. Of tien jaar geleden hadden kunnen worden gemaakt. Of twintig. Over de permanente kloof tussen de verheven theorie en de wanordelijke praktijk. We hebben de lezer te lang vermoeid met foute informatie. Vanaf 2018 mijden we zinnen waarin gestreefd, gehoopt, verwacht en gepland wordt. We wachten niet meer op witte rook en nemen geen deadline meer serieus. Een broedende kip mag je niet storen, tenzij het beest is overleden. De sector heeft langzamerhand recht om eens eerlijk, correct en op tijd te worden geïnformeerd met concrete feiten, of is dat een pleonasme?

Januari en februari
De eerste meeting van het jaar legde Rick Ebbinge een stevige bodem op zijn pikeurstitel. Hij begon het jaar in Wolvega met een flitsende start. Er werden vijf koersen gewonnen voor Stal Engwerda. De hoofdkoers was voor Banker Transs R met Jaap van Rijn. Alle meetings in januari hadden een omzet boven de ton. Ook in 2017 werd Wolvega de kurk waar de sport op dreef, wat betreft sport als spel. In Frankrijk passeerde Timoko zijn rivaal Ready Cash als meest winnende Franse draver ooit en meldde Nuncio zich op het laatste moment af voor de Prix d'Amιrique. Of de Amerikaan iets tegen Bold Eagle had kunnen uitrichten is de vraag. De laatste won in 1.11,2/ 2700 m en dat betekende een wereldrecord. Timoko kwam na een veel te aanvallende race de man met de hamer ook eens tegen, maar herstelde zich in de Prix de France met een tweede plaats achter de Parijse Triple Crown-winnaar Bold Eagle. In Mons keerde Hugo Langeweg jr., na een lange periode van absentie terug op de kar en dat gebeurde niet onopgemerkt. Hij won zijn eerste negen races op rij de banen Mons en Wolvega. Daarbij viel vooral het Italiaanse veilingkoopje Titanium Gar van Jan Harmsen bijzonder op. In Wolvega wint Coup Droit de eerste winterklassieker. Het is het eerste optreden op zijn thuisbaan van de Franse hengst, die de daaropvolgende maanden de bijnaam `petit sniper' krijgt. In de Willem Geersen-prijs houdt hij Easytowin en Banker Transs R achter zich.

Maart en april
In Wolvega wint Coup Droit ook het Winterkampioenschap en scoort Jos Verbeeck een klinkend kwartet. Aan de Cote d'Azur pakt Timoko de draad der zeges weer op met winst het Grand Criterium. Op Duindigt lopen de onderhandelingen met Margreet de Ruiter gierend en piepend vast. De baan moet het nu voor het eerst in jaren stellen zonder een seizoenbijdrage en zowel de SBRD als de NDR blijken niet in staat om tonnen aan achterstallig rentegeld te innen. Pas op 16 april ging het seizoen in Wassenaar van start. Daar won Eagle B Butcher met Jaap van Rijn het hoofdnummer. Ook in Groningen werd vol goede moed het seizoen gestart. Derek Buitenzorg - het paard van 100 euro - pakt er zijn tweede zege. Zowel op Duindigt als in Groningen geven omzetcijfers reden tot zorg. Zonder PMU-koppeling krijg je tegenwoordig de wedder niet meer warm. Dat Victoria Park Wolvega haar naam heeft gevestigd in Frankrijk wordt duidelijk wanneer op 17 april niemand minder dan Voltigeur de Myrt de benen komt strekken. De Franse crack blijft in 1.12,0 de meute de baas. In Wolvega melden de eerste 3-jarigen zich aan. Hambo Transs R maakt direct veel indruk met een solo in 1.14,1-2100 m in het Criterium der 3-jarigen, een koers waarin Hooters USA nog galoppeert. Op Duindigt komen ook de volbloeds op stoom. Anthony Deau wint met Zinaida het uit het stof gehaalde W.J. Jochems Memoriaal.

Mei en juni
In Drachten wordt de aftrap genomen van het grasbaan seizoen. De recreatieve tak heeft zich meer en meer onmisbaar gemaakt. Tom Kooyman is thuis op het gras. De doorzetter pur sang wint met de 13-jarige Quito Besnot de stayerskoers. In Assendelft toont kortebaner Dutch Buitenzorg direct zijn tanden. De Nederlands Kampioen zou dit jaar zijn titel kunnen prolongeren. Op Duindigt bekijkt Rick Ebbinge hoe Dirk Kuyt Feyenoord naar de titel schiet. Hij wint die dag geen koers, maar geniet van zijn club. Er was meer reden om opgelucht te zijn, want de dopingcommissie van de NDR sprak hem op alle punten vrij in de geruchtmakende dopingzaak van Balamanco in de Gouden Zweep.
Ook Feyenoord-voorzitter Gerard Hoetmer, tevens eigenaar van Stal Schermer, was was een tevreden man. Hij was enkele maanden tevoren in de Breeders Special in een artikel over hem geciteerd met de uitspraak "Eerst Feyenoord kampioen en daarna de Derby." Dat laatste blijft zijn volgende doel.
In Alkmaar probeert een groep enthousiastelingen de wedders te prikkelen met het verstrekken van poolgaranties. Het initiatief mist zijn uitwerking met. Dankzij de inzet van Tim Woudstra en Rogier den Dekker schiet de omzet omhoog. In Wolvega organiseren Hans Sinnige en Ralf Dekker samen met Runnerz het WK-wedden. In de vierde editie wordt de omzet opgestuwd naar 325 mille. Harry Slotegraaf wedt zich de beste wedder. Zijn naam duikt in deze kolommen nogmaals op. Op Solvalla Zweden draait het eind mei natuurlijk om de Elitlopp. Bold Eagle komt. Na eerst een Europees record van 1.08,4 te hebben gelopen wordt hij in de finale verrast door Timoko met Björn Goop. Zoals iedere topsporter doet, maken onze topdravers ook vaak starts in het buitenland. In Oslo wint Titanium Gar de Stayerslopp op de meeting van de Grand Prix en op Vincennes blijkt Hambo Transs R in staat om te winnen in een Nederlands record van 1.13,8 over 2700 m. Paul Hagoort heeft dit jaar Derbyfavorieten op twee strijdperken. In juni overlijdt oud-NDR secretaris Co Govers op 89-jarige leeftijd. Enkele weken later verliest de sport een andere icoon. Dravertrainer Luut Dooper bezwijkt op 65-jarige leeftijd na een lang ziekbed aan kanker.
In Groningen wordt getraind voor de Sweepstakes en in de Trial laat Hooters USA zijn ware gezicht zien. Op Duindigt gaat het om de Grote Prijs der Lage Landen. Het is lang niet meer de koers van weleer, maar goede paarden komen nog steeds. Paul Hagoort ziet op Duindigt zijn toppers Coup Droit en Regio er met de eerste twee plaatsen aan de haal gaan. In de omlijsting bewijst Derbywinnaar Goofy Greenwood dat we dit jaar rekening met hem mogen houden.

Juli en augustus
Juli is de maand van de Sweepstakes. In Groningen beleeft Caroline Aalbers een klassieke primeur. Ze ziet hoe Ruud Pools met Highspeed Aresy de Sweepstakes merries wint. Bij de hengsten wordt Hooters USA uitgeschakeld. Hummer Scott van Dion Tesselaar wint de Noordelijke klassieker. Een emotionele zege omdat eerder in het jaar zijn fokster Corrie Schotte is overleden. Op Duindigt gaat het in juli om de Gouden Zweep. De kraker kreeg dit jaar in de vorm van Durk M Boko een hele sympathieke winnaar. Frans van den Blonk reed de ruin naar het goud, tot groot genoegen van de beide eigenaren, de broers Huug en Flip van Dijk. In de Goude Swipe van Joure gaat het minder over de zege van Fakir Oldeson, maar over de vraag of winnares Lotte de Vlieger communiceerde via een oortje. Dat ze knap stuurde staat buiten kijf. In Amerika neemt John Campbell afscheid van het metier. De grootheid stond eerder uitgebreid in Draf&Rensport. Het wordt de eerste Hambletonian zonder Campbell. What the Hill wint de klassieker waarvoor het fenomeen Walner met een blessure verstek moet laten gaan. 1.10 of harder lopen op harde banen is voor 3-jarige dravers misschien toch wat teveel van het goede. What the Hill wordt tot wanhoop van trainer Burke na een onderzoek gediskwalificeerd waardoor Ake Svanstedt met Perfect Spirit de ereronde mag maken. Daarna gaat de aandacht naar Berlijn, waar Paul Hagoort maar weer eens een stunt uithaalt. Hij ziet hoe toprijder Robin Bakker met Tsunami Diamant de Derby wint. Het is zijn vierde Duitse winnaar in vijf jaar. De uit Zweden overgekomen Flying Fortuna houdt de eer hoog voor fokker Toine Schoonderwoerd. Daarna richten we de aandacht op Duindigt, waar Hambo Transs R en Hugo Lobell er in de Selectie-koersen geen misverstand over laten wie de beste zijn. Maar op Derbydag is misschien het de matige toestand van de piste die een rol speelt. Hambo Transs R komt niet uit met zijn loop. Hugo Lobell heeft een offday. Hooters USA slaat toe en dat is mede dankzij knap stuurwerk van Hugo Langeweg jr. Een mooie opsteker voor de familie Mollema, die wordt geconfronteerd met gezondheidsproblemen. Hooters USA is in gezamenlijk eigendom van Jolanda Mollema en Harry Slotegraaf. Toch is het ouderwets druk en gezellig op Duindigt.
In Wolvega wordt Easytowin de nieuwe Kampioen van de Nederlandse Paarden. Casper Veldink is druk in de weer om Timoko naar zijn baan te krijgen voor een de Giganten of Grand Prix. Timoko komt niet. Na een fantastische zege in Cagnes (7 uit 7) besluit Richard Westerink dat het genoeg is geweest. Timoko moet nog langer pijnvrij op zijn benen staan. Timoko wint en wordt met 5 miljoen winsom de rijkste Franse draver aller tijden. Er verschijnt zelfs een boek over het fenomeen.

September en oktober
Timoko komt wel naar Wolvega! Niet om te koersen, maar om afscheid te nemen. Op 3 september staat het wonderpaard centraal in een gezellige ceremonie. Iedereen wil met de held op de foto. De Grand Prix wordt gewonnen door Beau Gamin van Sebastien Guarato. Hugo Langeweg jr. rijdt een perfecte rit. Hij wint met Goofy Greenwood ook de Halve finale van de Derby der Vierjarigen. Hij vertoont drie weken later in de finale hetzelfde kunstje. Diamond en Dame Alki winnen hun Breeders Crown. Hamilton Quick pakt de Grote Prijs van Unitrot. Op Duindigt wordt een vrijdagmeeting afgelast wegens het slechte weer. Het regent al dagen hard. In het Noorse Drammen schrijft Danny Brouwer geschiedenis. De Nederlandse leerlingkampioen wordt Europees Kampioen. Hij is de vierde Nederlander die het toernooi wint. In Alkmaar gaat het in september om de 4,5 kilometer en daarin laat Adelaar zien dat hij geen genoeg krijgt van een rondje op het Ovaaltje. Hij wint de strijd in handen van Caroline Aalbers.
Voor jockey Adrie de Vries gaat in oktober een droom in vervulling. Na eerst de Prix Foy te hebben gewonnen mag hij voor het eerst deelnemen aan de Prix de l'Arc de Triomphe. Hij wordt zevende met Dschingis Secret. Enable met Frankie Dettori is onverslaanbaar. Een week later is de rensport in diepe rouw gedompeld. Anthony Deau komt om het leven na een afgrijselijk ongeluk in het Belgische Mons. Deau was het grootste deel van zijn leven werkzaam op Duindigt. Hij werd slechts 57 jaar.
In de Breeders Crown bewijst Hooters USA de beste te zijn. Bij de merries wint Hertogin Fanatic nogal verrassend. Jean-Pierre Dubois komt naar Friesland om de Breeders Course voor 2-jarigen met Chapter One te winnen. Het is nu iedere week raak in Wolvega. Iedere week topsport met op 22 oktober een geweldige Avalon Mists in de met 77 mille gedoteerde Breeders Course Finale. Robin Bakker is verantwoordelijk voor deze stunt en trainer Hagoort pakt winsom voor de strijd om het trainers-kampioenschap. De Fokkerstrofee is voor Hillary Queen die Hooters USA verslaat. High Five Renka profiteert van haar absentie en wint de merries afdeling. In Hamburg wint Diamanten de GP von Deutschland, maar zet Generaal Bianco een fenomenale prestatie neer met een tweede plaats. De ruin van Michel de Bruin rijgt na en trainerswissel in Zweden de een zege aan de andere, maar omdat de ruin van Peter Untersteiner niet meer in eigen land opduikt, ontbreekt hij op het formulier paard van het jaar. In de omlijsting pakt Urbanio met Rick Ebbinge de eerste prijs in de Duitsland-cup. En laat het fenomeen Broadwell zien dat het heel jammer is dat hij de Derby moest missen. Op Duindigt wordt het seizoen op 29 oktober afgesloten. Fabio Bianco wint zijn 13e race. Ivo Baldwin soleert met Rick Wester in de Herfst Stakes. Het Kampioenschap van Nederland is niet verreden, wegens te weinig inschrijvingen. De eerste prijs van ca. 3.000 Euro is niet voldoende om paarden in te schrijven voor deze eretitel. Liever gaat men naar het buitenland voor het grote geld.

November en december
In Wolvega draait het om de Giganten, maar de race wordt beheerst door een incident. Ringostarr Treb loopt een nieuw baanrecord, maar Paal mist een paal en wordt gediskwalificeerd. B.B.S. Sugarlight profiteert. De kater is enorm. Op de topdag wint Ivanhoe Charisma de Jonkerprijs, Isabelle JE de Jofferprijs en toont Goofy Greenwood zijn talent over de afstand. Ilclassico Renka wint op 24 november sterk de Produktendraverij, maar in de Breeders Crown vliegt debutant Ids Boko naar de winst.
Op Vincennes gaat het winterseizoen van start, maar zonder Bold Eagle die met een hoefzweer van de baan wordt gehaald. Sebastien Guarato heeft wat achter de hand; Valko Jenilat wint de eerste B. In de tweede, de Bourbonnais is Bold Eagle er wel bij, maar verspert een fenomenale Bird Parker hem de weg naar de winst. Op Vincennes legt Coup Droit de basis voor een mogelijke verkiezing draver van het jaar. Hij wint de met 100.000 gedoteerde Prix de Chenonceaux in een supertijd van 1.13,2/ 2850 m. In Wolvega komen de wedders opnieuw bijeen voor het WK-wedden. Harry Slotegraaf is weer de beste wedder. De omzet bedraagt bijna 3 ton. Op de piste maakt Broadwell, pas 3 jaar oud, diepe indruk tegen de hoogste klasse. In de laatste weken bereikt de strijd om het trainerskampioenschap een hoogtepunt. Jeroen Engwerda wint nipt van Paul Hagoort.

(einde jaaroverzicht van Douwe Frerichs)
(de uitslagen van alle klassieke en OB-koersen staan onderaan deze pagina)


De Vaderpaarden

René Knipscheer besprak in de Breeders Special 2018 de vaderpaarden per NL-jaargang in 2017 als volgt:

Op basis van NDR-gegevens hieronder de statistieken van de prestaties in het afgelopen jaar van vaderpaarden met Nederlandse nakomelingen - per jaargang. De prestaties van definitief uitgevoerde Nederlandse paarden zijn niet meegenomen in de gepresenteerde cijfers (let op: wel in het totaal aantal nakomelingen). De rangschikking geschiedt op basis van totale winsom per vaderpaard per jaargang.

2-jarigen

Dankzij fokker Albert Ebbinge voert vaderpaard Passing Renka de lijst aan bij de 2-jarigen vanwege de prestaties van Ivo Baldwin en Ids Baldwin. Ivo Baldwin 1.16,4 is de meest verdienende mannelijke (ruin) van de jaargang met € 11.350 aan verdiensten door o.a. winst in twee 2-jarigen stakes. Ivo Baldwin komt uit de Buvetier d’Aunou merrie Hit Parade. Vader Passing Renka is inmiddels actief als recreatiepaard en alleen via diepvriessperma nog inzetbaar. Na in de voorgaande jaren op de vijfde plek geëindigd te zijn, bezet Virgill Boko over 2017 de tweede plaats dankzij de dadendrang van dochter Isabella JE 1.15,5. Deze was de meest winnende 2-jarige draver met € 13.310 aan verdiensten, ze is onder andere winnares van de Jofferprijs en was tweede in de Productendraverij. Ze is gefokt door Eelke Kruis en komt uit de Spendic merrie Alie JE. De overige plaatsen in de top 5 zijn voor de vaderpaarden Quick Wood, Muscle Mass en Classic Photo. Deze vaderpaarden hadden allen één starter in respectievelijk de paarden Ivanhoe Charisma 1.14,7 (o.a. winst Jonkerprijs), Ilja Medo 1.16,2 (winst Kerstster der Tweejarigen) en Ilclassico Renka 1.15,2 (winst Productendraverij).

3-jarigen
Love You is overtuigend kampioen vaderpaarden bij de driejarigen. Deze Franse crack heeft dit aan één internationale kampioen te danken. Dat is zijn zoon Hambo Transs R, die 1.13,8b/2700m draafde en in 2017 een totaalbedrag van € 97.305 bijeen liep, waarvan meer dan de helft door twee sterkte overwinningen in Frankrijk (1x Vincennes en 1x Enghien).  ‘Hambo’ was 3e aankomende in de Derby H en is gefokt door Kampioenfokker Klaas Redder. Hij komt uit de Cantab Hall-merrie Bewitched 1.12,1, die zelf ook een internationale topper was. Op respectabele afstand komen de vaderpaarden Armbro Embellish en Quick Wood. Armbro Embellish bezet de tweede plek dankzij de Derby winst van Hooters USA 1.14.7 (komt uit de Elite-merrie Keetje Tippel, die nu ook de Klassieke titel behaalde). Quick Wood heeft als beste nakomeling  de tweede aankomende in de Derby H, dochter Hillary Queen 1.14,5 (o.a. winnares Fokkerstrofee H waar ze Hooters USA klopte). Op de vierde plaats staat de Fransman Niky dankzij zijn zoon Hobby de l'Iton 1.14,7a/2.140m. Hobby de l'Iton staat tijdelijk in Zweden in training en won daar afgelopen jaar maar liefst 4 koersen waaronder een V75 koers en bracht zodoende zijn totale winsom op SEK 182.018. 

4-jarigen
Bij de vierjarigen is vaderpaard Ufo Kievietshof ook overtuigend aan kop gekomen door de sterke buitenlandse prestaties van een zoon. Zijn zoon Generaal Bianco 1.11,8a/2.140m kwam vanaf 1 juni 2017 tijdelijk in Zweden in training en won in 10 starts circa 1 miljoen Zweedse Kronen! De Generaal won op rij enkele V75 koersen en was omgerekend goed voor € 106.464 aan verdiensten. Generaal Bianco komt uit de Coktail Jet merrie Zaskia Fortuna en is gefokt door Hans van der Horst. Russel November dankt zijn tweede plek aan zijn zoon en oud-Derby winnaar Goofy Greenwood 1.11,2, die als 4-jarige weer heel succesvol was met een zevental overwinningen. Quick Wood scoort wederom erg goed en staat net als in het overzicht bij de 2- en 3-jarigen ook op de derde plek bij de vierjarigen nakomelingen! Deze keer met name dankzij Gustafson 1.13,2a/2.100m met € 23.899 aan jaarverdiensten.

Alle leeftijden
De top 8 van 2016 is vrijwel gelijk gebleven qua vaderpaarden, alleen de volgorde is gewijzigd en Quick Wood is hierbij de enige nieuwkomer in de top. Dat Love You en Ufo Kievitshof ruim aan kop gaan is met name te danken aan de eerder genoemde internationale successen van hun zonen (respectievelijk  Hambo Transs R en Generaal Bianco). Verder hadden ze geen echte toppers maar wel verdienstelijke dravers waarbij Gerrit Schermer voor Love You de op één na hoogste broodverdiener was met € 10.038 aan verdiensten en Ufo Kievitshof in de vorm van zoon Fabio Bianco met € 9.445. Kampioen vaderpaard 2016, Virgill Boko, had verreweg de meeste starters en had naast de eerder genoemde Isabella JE ook in Hamilton Quick een goed verdienende nakomeling  met € 12.060 als jaarwinsom.

(einde overzicht Vaderpaarden)

topper

Boven: Hooters USA (Hugo Langeweg jr.) op weg naar de winst in de Derby.
Links de tweede geplaatste Hillary Queen met Rick Wester.

GPdLL

Boven: De Gouden Zweep 2017:
De huldiging van Durk M Boko. Hij wordt vastgehouden door pikeur
Frans van der Blonk en zijn oomzegger Thomas Bos. Rechts de eigenaren,
de gebroeders Van Dijk (Huug, die de ereprijs omhoog houdt en Flip),
naast Frans staat de loco-burgemeester van Wassenaar,
mevr. Inge Zweerts-de Jong, die de Zweep heeft uitgereikt.
Daarnaast de (schoon-)familie van Frans.

GPdLL

Boven: Easytowin en haar trainer/pikeur Dion Tesselaar bij de huldiging
na hun zege in het Kampioenschap der Nederlandse Paarden 2017.
GPdLL

Boven: De kleine Fransman Coup Droit wint de GP der Lage Landen 2017
gemakkelijk en Robin Bakker maakt een zege-gebaar.

Venividivici

Boven: Ereronde van Adelaar en Carolien na
de 4,5 Kilometer-zege van Alkmaar 2017.

amatr

Boven: Danny Brouwer werd in 2017 Europees Kampioen bij de leerlingen.
Hij behaalde 48 punten, tweede werd Karpser Foget (DK, links, 39 punten)
en derde Andreas Geineder (DE, 38 pt.)

(de meeste foto's zijn gemaakt door Team Huybers, www.huybers.com)


De cijfers van 2017

Publicatie van het Bestuur van de Stichting NDR:
Terugblik op 2017 en Vooruitblik op 2018
(uit het blad Draf&Rensport nr. 2-2018, d.d. 10-01-2018)

Wat kan de sector verwachten in 2018?

Het is gepast om stil te staan bij de voorlopige resultaten die we als sector in 2017 hebben gerealiseerd en wat we op basis daarvan kunnen verwachten in 2018. Daarbij zijn helaas nog steeds te veel onzekere factoren te identificeren die onze sport zowel in positieve als in negatieve zin kunnen gaan beïnvloeden. De daadwerkelijke invloed op meerdere van deze factoren ligt slechts ten dele binnen de mogelijkheden en verantwoordelijkheden van de SNDR waardoor er de nodige voorzichtigheid moet worden betracht bij de vooruitblik op het juist begonnen nieuwe koersjaar.

Wedomzet 2017
Goed nieuws: wederom is de wedomzet in 2017 substantieel gestegen! Met dank aan Bert van Dooyeweerd van Sportech/Runnerz voor de snelle aanlevering van de betreffende gegevens! In totaal is een wedomzet op de Nederlandse koersen (langebaan en grasbanen) behaald van ruim € 5 miljoen wat een toename betekent van 12 % terwijl er met 79 meetings toch 5 meetings minder zijn verreden t.o.v. 2016. Daarnaast is op de kortebanen een record wedomzet van € 934.313 gerealiseerd en dat is een toename t.o.v. 2016 van ruim 5%. Daarmee komt de gezamenlijke wedomzet op de Nederlandse koersen op bijna € 6M, het door de SNDR gehanteerde streefbedrag voor 2017! Dit is een resultaat dat sinds 2010 niet meer is behaald en dat is hoopgevend. Ook de wedomzet in Nederland op de buitenlandse koersen liet in 2017 een stijging zien naar een totaal van ruim € 19M (plus bijna 3 %). De behaalde stijgingen vragen echter een nadere analyse om deze op de juiste wijze te kunnen duiden.

Wolvega
Het grootste gedeelte van de omzetstijging is gerealiseerd op Victoria Park Wolvega: € 653.051,75 (plus 25%)! Ongekend uiteraard en dit is het resultaat van intensiee en gerichte inzet van team Veldink cs in goed overleg met het kantoor NDR waar- voor we als SNDR onze grote waardering willen uitspreken! De grote `boost' van de wedomzet op VPW is de introductie gebleken van het `commonpool' spel dat door Runnerz in samenwerking met de PMU, VPW en de SNDR sinds februari 2015 wordt aangeboden. Het is de wedder inmiddels meer dan duidelijk dat er hiermee geld te verdienen valt! Op de totale wedomzet op de commonpool producten is in 2017 maar liefst iets meer dan 100 % uitbetaald en dat is uiteraard zeer lucratief en daarmee bijzonder aantrekkelijk voor de (Nederlandse) wedders. Met een gemiddelde wedomzet op VPW per meeting € 98.417 en per koers van € 11.161 staat VPW veruit aan de top van onze langebanen en vormt daarmee de absolute `motor' voor de totale sector! De daaraan gekoppelde afhankelijkheid van de PMU via de commonpool is daarbij natuurlijk wel evident. Die relatie moeten we daarom allemaal koesteren en blijven stimuleren zeker nu er in Frankrijk meer kritisch wordt gekeken naar de hoeveelheid aangeboden meetings en koersen in het buitenland! Naar verwachting zal ook de PMU omzet op de Premium koersen op VPW in 2017 zijn gestegen. Die gegevens zijn nu echter nog niet volledig beschikbaar.

Alkmaar
Ook het Drafcentrum Alkmaar laat een mooie omzetstijging zien in 2017 die procentueel zelfs hoger is dan op VPW: plus € 132.015 (plus 29 %) met wel twee meetings meer dan in 2016. De gezamenlijke inspanningen van Peter Delis, Rogier den Dekker, Tim Woudstra, bestuur van de PSHA, Sportech/Runnerz en de SNDR hebben in hoge mate bijgedragen aan deze stijging. Meer concreet is een gemiddelde omzet per meeting van € 32.2745 (plus 15 %) en per koers van € 3.608 (plus 20 %) gerealiseerd. Zeer motiverend voor alle betrokkenen die daarop gebaseerd recent hebben besloten de stimulatie in 2018 voort te zetten zoals in 2017. Inspanning loont blijkbaar en dit is een goed voorbeeld voor de banen waar de wedomzetten nog achterblijven!

Duindigt
Het beeld m.b.t. de wedomzet op de Renbaan Duindigt is wisselend. De totale omzet daalde met € 194.010 (minus 26 %) maar er zijn in 2017 5 meetings minder verreden op Duindigt ten opzichte van 2016. Die 5 om diverse redenen geannuleerde meetings maken het seizoen 2017 zorgwekkend. Wel steeg de gemiddelde wedomzet per meeting naar € 50.018 (plus bijna 8 %) en per koers naar € 4.869 (plus 11 %). De beide Premium meetings op Duindigt lieten een duidelijk stijgende plus zien. Het gemiddelde aantal starters per koers op Duindigt is helaas gedaald naar het zorgelijke aantal van 7,6 per koers en dat is niet bevorderlijk voor de wedomzet! Een negatieve bijdrage aan de totale wedomzet werd verder veroorzaakt door de rennen voor zowel Engelse als Arabische volbloeds met een gemiddeld aantal starters van 6,7 per koers wat voor een zeer bescheiden wedomzet heeft gezorgd waardoor deze koersen niet kostendekkend zijn geweest.

Groningen
Ook een wisselend beeld voor de Drafbaan te Groningen. Met een meeting minder dan in 2016 is de totale wedomzet gedaald met € 16.724 (minus 7 %). De gemiddelde wedomzet per meeting steeg licht met € 1,277 (plus circa 5 %) en per koers met de cijfers zijn vooral te danken aan een in 2017 gelukkig succesvolle Sweepstakes meeting begin juli met een omzet van ruim € 54.000. Dit is in positieve zin gestimuleerd door poolgaranties bijgedragen door Peter Delis, Runnerz en de SNDR. Alle overige meetings lieten dalende cijfers zien wat zeer zorgwekkend is en wat op termijn de continuiteit van de drafsport op Groningen in gevaar kan brengen. Gerichte gezamenlijke inspanningen onder regie van een energiek bestuur van Groningen zijn noodzakelijk om het tij te kunnen keren.

Grasbanen
De grasbanen zijn in het bijzonder afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens de koersdagen. Helaas zat dat in 2017 niet altijd mee waardoor vooral Emmeloord (tijdens een meeting) en Leek ernstig zijn benadeeld. Vooral daardoor daalde de totale wedomzet op de grasbanen ondanks een meeting meer dan in 2016 (hoewel die van Leek eigenlijk kan/mag worden meegerekend) met € 51.662 (minus 11 %) met een daling van de gemiddelde omzet per meeting van € 12.419 (minus 21 %) en per koers van € 363 (minus 6 %). Traditiegetrouw deden zowel Joure, Emmeloord en Hilversum het ook in 2017 zeker omzet technisch weer erg goed!

Kortebanen
Over de resultaten van de kortebanen is al eerder geschreven. De totale wedomzet bereikte in 2017 een absoluut record met € 934.313 en dat is een verhoging van € 44.798 (plus 5 %) en per kortebaan van € 1.600 (plus 5 %) ten opzichte van 2016. Met de omzet op de KB van Santpoort als prachtig hoogtepunt (€ 121.754)!

Analyse
Een analyse van de wedomzet over een langere periode levert nu een stabiel en positief beeld voor 2017:
• De totale wedomzet in Nederland (op binnen- en buitenlandse koersen) is retour op het niveau zoals dat in 2008 is gerealiseerd;
• De totale wedomzet in Nederland op de Nederlandse koersen is retour op het niveau van 2010;
• De stijging van de wedomzet die zich vanaf 2015 heeft gemanifesteerd blijkt structureel te zijn;
• De gemiddelde wedomzet per koers heeft nu het niveau van 2003 behaald;
• Zowel het aandeel van de wedomzet op de Nederlandse koersen op de totale wedomzet in Nederland als de totale wedomzet in Nederland blijven stijgen.

Toto-omzetten per baan en per koers



Randvoorwaarden wedomzet 2018.
Per 1 januari 2018 is de Kansspelbelasting verhoogd van 29% naar 30,1% voor gewonnen bedragen boven de € 449. Een uitgebreide `lobby' van alle betrokken instanties om dit te voorkomen heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd en deze verhoging zal worden voortgezet totdat de nieuwe wet op de kansspelen (WOK) en het nieuwe beleid m.b.t. de Kansspelen op Afstand (KOA) van kracht zal worden. Deze (tijdelijke) verhoging moet het flnanciele gat vullen dat is ontstaan door de sterk vertraagde invoering van de nieuwe WOK/KOA waardoor bet Ministerie van Financien hun KSB inkomsten moeten zien te consolideren.
De behandeling van de nieuwe WOK/KOA in de Eerste Kamer blijkt geen prioriteit te krijgen/hebben. Dat is met twee confessionele partijen in de huidige regeringscoalitie ook eigenlijk niet te verwachten. Daardoor zal de formele ingangsdatum zeker niet voor 1 januari 2019 worden gehaald en is het aannemelijk te stellen dat pas in de loop van 2019 dan wel per 2020 alle aan deze nieuwe wet gekoppelde regelgeving daadwerkelijk van kracht zal worden.
Onzekerheid over de consequenties daarvan blijft voorlopig dus nog aan, maar geeft zowel de SNDR als Sportech/Runnerz (als de huidige wedvergunninghouder tot 2022) de mogelijkheid om voor de sector positieve elementen in te brengen binnen de zogenaamde lagere regelgeving waarin o.a. de afdracht van de wedomzet aan de sport moet worden vastgesteld.
De samenwerkingsovereenkomst tussen Runnerz als wedvergunninghouder en de SNDR als begunstigde van de afdracht aan de sport die op 31 december 2017 afliep is in overleg tussen de betrokken partijen vrijwel ongewijzigd verlengd tot 1 april 2018. In het eerste kwartaal zal worden gewerkt aan het opnieuw formuleren van de randvoorwaarden in de samenwerkingsovereenkomst waarbij ook het management van VPW actief is en zal worden betrokken. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is de lang gekoesterde wens tot uitbreiding van de spelmogelijkheden bij Runnerz. Daar wordt naar zeggen hard aan gewerkt en hopelijk zal er op korte termijn nieuws hierover kunnen worden gemeld. Op basis daarvan zal de wedomzet zeker een belangrijke nieuwe 'boost' kunnen krijgen! De SNDR streeft naar en maakt zich sterk voor een afdracht van de wedomzet die de sport in Nederland voldoende stimuleert, die alle betrokken organisaties ook in de toekomst bestaansrecht garandeert en die concreet de inspanningen beloont die vanuit de sector worden geleverd om de wedomzet te optimaliseren.
De SNDR rekent op basis van het voorgaande met een stijging van de totale wedomzet in 2018 van circa 10%! Uiteraard zal in dat geval worden gestreefd naar het verhogen van de prijzengelden (o.a. via de allocatiebedragen) die zoals bekend worden bepaald op basis van de inkomsten uit de afdracht van de wedomzet, de 'kurk' waarop de draf- en Rensport moeten drijven!

Koersbanen in 2018
Het koersprogramma voor 2018 is recent vastgesteld en gepubliceerd. Hierin is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van alle betrokkenen (o.a. de banencommissie) en de koerskalenders van de ons omringende landen. De 'kapstok' hiervoor is uiteraard het Premium programma van Le Trot dat in 2018 zowel een groei laat zien in het aantal Premium meetings (in 2017 36 meetings) als ook het aantal Premium koersen (in 2017 242 koersen wat ongeveer een kwart betekent van het totaal aantal te verrijden koersen). VPW neemt daarvan traditiegetrouw het merendeel voor haar rekening maar er zijn ook drie Premium meetings op Duindigt in de zomer gepland. Verder een relatief vertrouwd beeld met 35 meetings op VPW (waarvan twee niet Premium meetings), 17 meetings op het Drafcentrum Alkmaar dat na een korte winterstop op maandag 5 maart weer van start zal gaan, 16 meetings op de Renbaan Duindigt met de eerste meeting op zondag 25 maart, 8 meetings op Groningen met de eerste meeting op zondag 15 april en 9 grasbaan meetings te beginnen op Hilversum op vrijdag 18 mei. Ook de kortebanen volgen een bekend patroon in 2018 met 27 meetings, startend op Assendelft op zaterdag 5 mei 2018.

Het management van VPW heeft gemeld dat de exploitatie in 2017 zwarte cijfers heeft gegenereerd en de verwachtingen zijn dat dit zich in 2018 zal continueren. De hoopgevende resultaten van alle inspanningen op Alkmaar, de grasbanen en de kortebanen geven vertrouwen dat deze ook in 2018 goede resultaten zullen kunnen behalen, zeker als de weersomstandigheden in de zomerperiode een gunstiger beeld geven t.o.v. 2017. Zorgwekkender is de situatie m.b.t. Duindigt en Groningen.

De noodzakelijke vervreemding van de Renbaan Duindigt blijft een cruciale factor voor het verzekeren van de toekomstbestendigheid van de Draf- en Rensport in Nederland. De SNDR streeft naar het behoud van de Renbaan Duindigt voor de sport maar niet koste van elke prijs! Als een substantiele prijs voor Duindigt kan worden verkregen maar als daarmee het voortbestaan van de sport op die baan minder lang (dan 15 jaar) dan wel niet kan worden gegarandeerd zal het netto restant van de verkoopsprijs adequaat moeten zijn om op een alternatieve locatie een koersbaan in het Westen/Midden van Nederland te realiseren. Het verlies van de achterban in de Westelijke regio zal naar de verwachting van de SNDR desastreuze gevolgen hebben. Verkoop dan wel alternatieve financiering van de schuldenlast van Duindigt is daarom in 2018 meer dan ooit noodzakelijk! In 2017 heeft de SNDR de rentelasten van de financieringskosten gedragen die als additioneel deel zijn opgeteld bij de 'schuld' die de Stichting Beheer Renbaan Duindigt heeft aan de SNDR. Er moet echter perspectief komen dat die schuld uiteindelijk ook daadwerkelijk zal worden afgelost. Daarnaast betaalt de SNDR de allocatiebedragen van het prijzengeld aan Duindigt (en aan Alkmaar, Groningen en de grasbanen). In de begroting voor 2018 heeft de SNDR deze bedragen vooralsnog gehandhaafd op het niveau van 2017! Maandelijks zal worden beoordeeld of dit een verantwoorde investering is dan wel dat de bedragen wellicht gedifferentieerd moeten worden bijgesteld. In dat kader heeft de SNDR recent aan de SBRD/Renbaan Duindigt BV aangegeven wat in 2018 het maximum bedrag kan zijn dat kan worden aangevuld m.b.t. de exploitatie van die baan als de behaalde wedomzetten niet voldoende blijken om de allocatiebedragen te kunnen dekken. Daarmee ligt er een behoorlijke uitdaging bij de exploitant van die baan maar ook bij de deelnemers en andere betrokkenen. Vooral vanuit de Rensport zal er `een tandje bijgezet' moeten worden om zeker de deelnemersvelden te vergroten waardoor de wedomzet op deze koersen kan stijgen. Externe financiering van de prijzengelden is daarbij dit seizoen onontbeerlijk. Het programma voor de Arabische Volbloeds is daarnaast in 2018 door uitblijvende informatie over de invulling daarvan nog onzeker. Kortom er moet nog het een en ander gebeuren om met de meeting op zondag 25 maart een goede start te kunnen maken voor een sportief goed en kostendekkend seizoen 2018 op Duindigt. Het annuleren van meetings moet waar mogelijk worden voorkomen zodat de deelnemers weten waar ze aan toe zijn! Ook voor de drafbaan in het Stadspark te Groningen wordt het seizoen 2018 bepalend voor de toekomst. De wedomzetten zullen ook daar moeten gaan stijgen door gerichte acties om daar invulling aan te geven. Het moet toch mogelijk zijn om in een bruisende studentenstad met een indrukwekkende en unieke drafsporthistorie meer publiek te mobiliseren dat naast het genieten van de sport ook bereid is de portemonnee te trekken om op de koersen te wedden. Alkmaar heeft in 2017 de weg gewezen, het is aan Groningen om met soortgelijke initiatieven de weg omhoog terug te gaan vinden. Als de wedomzetten de financiering van de allocatiebedragen van het prijzengeld structureel niet meer kunnen garanderen zullen deze bedragen op termijn zeker op een meer realistisch niveau moeten worden vastgesteld.
Het streven van de SNDR is erop gericht ieder seizoen circa 10 grasbaan meetings te organiseren. In 2018 zijn er 9 gepland en het is verheugend te constateren dat Eenrum en Leek daar weer bij zijn. Drachten ontbreekt in 2018 helaas op de kalender.

Sportontwikkeling
De aangekondigde upgrade van de SNDR website moet in het eerste kwartaal worden geintroduceerd. De eerste proeven zijn zeer hoopgevend en er moet een duidelijk meer dynamische site ontstaan waarop alle relevante informatie over de Draf- en Rensport in Nederland te vinden zijn.
Het aantal in Nederland geregistreerde draverveulens is in 2017 gestabiliseerd op ongeveer 150 wat hoger is dan initieel verwacht maar dat uiteraard nog ruimschoots onvoldoende is om het beschikbare bestand aan koersklare dravers om mee te koersen op termijn te kunnen garanderen.
Ook de inleggelden voor de Klassiekers en enkele bijzondere koersen blijven bij een verminderd draver geboorte-aantal onvoldoende om aansprekende prijzengelden via de inleggelden voor deze koersen te kunnen garanderen. Het initiatief van de Fokkersvereniging om via een aangepaste uitschrijving de Breeders Crown koersen ook in de toekomst zeker te stellen wordt door de SNDR volledig ondersteund. De financiële bijdrage daaraan vanuit VPW en enkele andere organisaties wordt uiteraard ook bijzonder gewaardeerd!
Binnenkort zal overleg plaatsvinden met het bestuur van de Fokkersvereniging over de uitkomst van de enquête over de aanpassing van de uitschrijving van de Klassiekers.
Het totaal aantal koersen in Nederland heeft in 2017 met 712 koersen verreden tijdens 79 meetings een record minimum bereikt. Ter vergelijking: in 2007 werden tijdens 149 meetings nog 1445 koersen verreden en in 2000 tijdens 170 meetings zelfs 1747 koersen. Daardoor is het gemiddelde prijzengeld per koers in 2017 wel weer aanzienlijk toegenomen met € 1360 (plus 24%) naar een gemiddeld prijzengeld per koers van € 7077!
Daarmee is dit zeker acceptabele niveau weer vergelijkbaar met het niveau van 2003 (met 166 meetings en 1687 koersen) en is dit bedrag zeker concurrerend met bijvoorbeeld Belgie en Duitsland. Het totale paardenbestand in Nederland (dravers en volbloeds) neemt echter nog steeds gestaag af wat nu in 2017 heeft geleid tot een gemiddeld aantal starters per koers van 9,0 op een totaal van 6.443 starters, de laagste aantallen van de afgelopen 6 jaar!
Dat zal op relatief korte termijn moeten worden omgebogen anders worden de deelnemersvelden minder aantrekkelijk voor de wedders wat zich zeker zal vertalen naar de wedomzetten. Met het huidige lage aantal jaarlijks geregistreerde draver/volbloed veulens zijn import of buitenlandse deelname op dit moment de enige manier om het bestand op korte termijn op een acceptabel niveau te brengen/houden. Dat gebeurt al op aanzienlijke schaal met in Nederland geregistreerde dravers richting vooral Duitsland. De SNDR zou een omgekeerde situatie uiteraard van harte toejuichen en het voorgaande bewijst dat er in Nederland nog steeds goed (vaak beter) kan worden verdiend!

Het financiële resultaat van de SNDR over 2017 is nog niet volledig bekend maar naar verwachting zal er een beperkt negatief resultaat zijn behaald. En dat in een jaar waarin voor het eerst sinds enkele jaren de externe financiële ondersteuning goeddeels heeft ontbroken. Daardoor zijn wel wederom nauwelijks investeringen gerealiseerd in noodzakelijke zaken zoals ICT, koerstechnische apparatuur, etc. Dat kunnen we niet ongestraft blijven doen. Vervanging van het nodige materieel zal daarom in 2018 gericht worden gestart.

Er is veel mooie sport geleverd in 2017 op alle koersbanen in Nederland en in het buitenland. Twee eind 2017 uitgegeven boeken besteden terecht uitgebreid aandacht aan diverse aspecten van onze sport. (Biografie van Cees Ligthart en over Timoko) Er zijn relatief weinig mogelijke dopingzaken geconstateerd (2) en zowel het Tuchtcollege als de Raad van Appel hebben een relatief rustig jaar gekend. De situatie rond de verkoop van Duindigt heeft echter (te) veel energie en aandacht gevraagd, waardoor de positieve aspecten van de sector minder geprononceerd naar voren zijn gekomen.
Toch acht het bestuur van de SNDR 2017 een succesvol jaar voor de Draf- en Rensport in Nederland!

Nederlandse deelname aan en successen in de koersen in Duitsland, België en zeker ook Frankrijk zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Het niveau van onze paarden en deelnemers is en blijft ongekend hoog! Binnen de sector is het helaas een slecht gebruik om zich te richten op alles wat er niet goed gaat. Met de zeker ook internationaal zeer aansprekende prestaties van onze deelnemers en paarden zouden we ons juist moeten richten op deze aspecten gekoppeld aan de gezamenlijke mogelijkheden om de organisatie te verbeteren, de randvoorwaarden te optimaliseren en de financiën op orde te brengen. Alleen dan zal de sector weer aantrekkelijk zijn voor de media om gepaste en gerichte aandacht aan te besteden. Die aandacht is onontbeerlijk om onze sport in de toekomst bestaansrecht te geven en te laten behouden. Zodra het bestuur van de SNDR over adequate middelen beschikt zal daarin dan ook ruim worden geïnvesteerd. In de huidige tijd draait het om een aantrekkelijk imago en het verbeteren daarvan. Diervriendelijk en maatschappelijk verantwoord koersen maken daar een essentieel deel van uit gekoppeld aan focus op resultaatgerichtheid en gezamenlijke inspanning. Laten we 2018 samen tot een historisch jaar maken voor de Draf- en Rensport in Nederland!


Statistieken 2017
Voor de statistieken van trainers, pikeurs, fokkers, etc.:
Click hier


Fokkerij
In dit jaar werden de K-draverveulens geregistreerd en
voor de toppers en hun foto's, click hier


Paard van het Jaar 2017:
*** Goofy Greenwood (o.a. 4-jar. Derby-winnaar)
***

Voor de Paarden van het Jaar in de verschillende categorieλn:
Click hier


Koerswezen
Ontwikkeling van toto-omzetten en prijzengeld
Zie ook de tabellen hierboven in de Publicatie van
het Bestuur van de Stichting NDR
voor andere cijfers: Click hier


Jaarverslag Stichting NDR over 2017
Voor de financiën van de SNDR over 2017:
Click hier



Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse

Uitslagen bijzondere koersen in 2017





Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR